latinica  ћирилица
10/06/2024 |  18:30 ⇒ 19:00 | Autor: SRNA

Košarac: Bošnjačka struktura ispunjava agendu stranaca

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je danas da je vidljivo da bošnjačka struktura u Savjetu ministara ispunjava agendu stranaca, te da je odustala od unutrašnjih dogovora izdajom dogovora lidera političkih partija u vlasti na nivou BiH iz Laktaša.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Odgovarajući na pitanje novinara zašto još nije usvojen budžet institucija BiH, Košarac je rekao da su najbolja adresa za ovo pitanje bošnjačke političke strukture koje čine Savjet ministara.

- One, prije svega, slušaju strance, umjesto da uložimo energiju i da sva pitanja definišemo na temelju dogovora izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Mi to ponavljamo u kontinuitetu. Zašto će nam stranci? Zbog čega? Čiju to oni agendu implementiraju - upitao je Košarac.

Košarac je naveo da se treba vratiti bazičnim dogovorima, dodajući da je u međuvremenu došlo do različitih konotacija i kontaminacija političkih prilika u BiH, što su bošnjački političari ignorisali, te da su, uprkos upozorenjima političkih predstavnika Republike Srpske, vodili unilateralnu politiku i nisu razmišljali o tome kakve posljedice mogu ukupno da donesu BiH.

- Više su bili bazično orijentisani na neke njihove primarne političke ciljeve i potrebe određenih stranaca koji su bili promoteri takvih ideja i zato je došlo do zastoja - rekao je Košarac.

Košarac je dodao da svaki put kada su razgovarali o ekonomskim i reformskim temama i na temelju dogovora došli do određenih rješenja, došlo je i do njihovog usvajanja, ali je to bio rezultat dogovora domaćih političara, bez stranaca.

- Republika Srpska je za sve dosadašnje iskorake bila pitana, dala svoje mišljenje. Plan deeskalacije prvo je dostavio SNSD, pa HDZ, pa onda "Trojka" i njihovi partneri. Mislim da tu postoji zastoj i najbolje je pitati one koji slijepo slušaju strance u BiH, to su upravo, rekao bih, partneri koji dolaze iz bošnjačke kvote. To je problem i kada je riječ o usvajanju budžeta - naglasio je Košarac.

Košarac je upitao i šta znači planiranje budžeta institucija BiH s obzirom na činjenicu da postoje neraspoređena finansijska sredstva, za koja se mora znati da li će biti utrošena i na koji način.

- Postoji politički okvir kada je u pitanju budžet institucija BiH, međutim, određen dio aktivnosti koje čine predradnje koje su trebale da urade i strukture FBiH nisu urađene i pitanje je kada će to one uraditi kako bismo mogli ući u proceduru usvajanja budžeta institucija BiH - rekao je Košarac.

On je naveo da su to bili elementi dogovora partnera na zajedničkim sastancima, ali svaki put je došlo do izostanka onoga što je dogovoreno.

- Očigledno, postoji modeliranje od stranaca, rekao bih i na ovom planu, da etiketiraju ministra /finansija Srđana/ Amidžića ili neke druge da ne žele da predlože budžet, a u principu upravo oni manipulišu i upravljaju strukturama koje, očigledno, ove predradnje nisu realizovale - zaključio je Košarac.