latinica  ћирилица
10/06/2024 |  19:02 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Košarac: Pravo Srba je da definišu svoje nacionalne interese i politike

Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu temelj je za najvažnije nacionalne ciljeve srpskog naroda u 21. vijeku, izjavio je danas zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, ističući da je elementarno nacionalno pravo Srba da definišu svoje nacionalne interese i politike.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je naglasio da srpske nacionalne interese neće definisati neki drugi narod u BiH ili van nje.

- Mi smo jedan narod. Deklaracija nam daje odgovor na brojna izazovna pitanja. Trasira naše ozbiljno političko kretanje u nekom dužem periodu. Fokus nam je da zaštitimo naše nacionalne interese - rekao je Košarac i dodao da Srbi neće štititi nacionalne interese Bošnjaka.

On je rekao da čuje da u Sarajevu postoji određena histerija zbog održavanja Svesrpskog sabora i upitao zašto Bošnjaci negiraju elementarno pravo Srba da zaštite svoj nacionalni interes.

- Ne vidim razloga da bilo ko bude histeričan. Sjetimo se Sabora Bošnjaka. Da li je tada neko iz Sarajeva komentarisao Sabor koji je organizovao /Elmedin/ Konaković? Da li smo tada čuli neku negaciju? Normalno je da postoji Sabor Bošnjaka, a nije normalno da postoji Sabor Srba? - istakao je Košarac.

On je napomenuo da su takvi histerični napadi rezultat upravo politike koja se ovdje želi forsirati, a koja je potpomognuta ambasadorom SAD u BiH Majklom Marfijem, te nelegalnim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom i nekim drugima.

- I naravno, mentalnom potrebom da se svaki put osporava uloga srpskog naroda od drugog naroda u BiH. S tom praksom oni treba da prestanu. Neće ništa postići. Mi ćemo i dalje biti okupljeni oko naših fundamentalnih nacionalnih interesa i nacionalnih politika koje neće biti usmjerene protiv drugih naroda u regionu - rekao je Košarac.

On je rekao da oni koji danas napadaju Srbiju, te u tom kontekstu i Deklaraciju, treba da znaju da je ona jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, što pokazuje i statistika.

Košarac je naglasio da ne treba zanemariti činjenicu da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je naveo da su na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije bili predstavnici Bošnjaka i Hrvata, koji su članovi obje vlade, te upitao u čemu je problem kada je riječ o jedinstvu srpskog naroda.

- U čemu je problem u jedinstvu srpskog naroda? Deklaracija je, jednostavno, izraz državne i nacionalne politike srpskog naroda. Mi imamo pravo na to. Glavni akcenat je bio na miru i stabilnosti u regionu. Ova deklaracija nije izraz nikakvih političkih tendencija usmjerenih protiv bilo koga ko nije Srbin - istakao je Košarac.