latinica  ћирилица
10/06/2024 |  19:20 ⇒ 19:22 | Autor: SRNA

Reditelj Lordan Zafranović primio međunarodnu nagradu u Pragu

Hrvatski reditelj Lordan Zafranović je među dobitnicima ovogodišnje međunarodne nagrade "Trebbia", koja mu je uručena na istoimenoj humanitarnoj gala večeri u Pragu.
Lordan Zafranović (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Lordan Zafranović (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Primajući nagradu u nedjelju, na svečanost u dvorani "Smetena" Gradskog doma u Pragu, Zafranović je zahvalio organizatorima događaja, porodici, kao i svojim praškim profesorima, posebno Elmaru Klosu (1910-1993).

- Pokazao mi je kako reditelj komunicira sa gledaocima. Film je magija. Nešto što nije shvatljivo, ali je sjajno - rekao je Zafranović u svom kratkom obraćanju na češkom jeziku.

Zvanicama u dvorani, Zafranović je predstavljen kao jedan od predstavnika crnog talasa u jugoslovenskoj kinematografiji koji je diplomirao filmsku režiju u Pragu 1971. godine.

Iz njegovog bogatog stvaralaštva posebno je istaknuta ratna trilogija filmova "Okupacija u 26 slika" (1978), "Pad Italije" (1981) i "Večernja zvona" (1986).

Međunarodna nagrada "Trebbia" dodjeljuje se od 2001. godine dobitnicima iz sveta u kategorijama za stvaralačku delatnost, podršku kulturi i umetnosti, doprinos dijalogu nacionalnih kultura i za životno delo.

Dobitnicima se uručuje diploma i bronzana "Trebbia" statueta češkog skulptora Stefana Milkova, uz prenos na Češkoj televiziji i Slovačkoj televiziji.

Novi film Lordana Zafranovića "Djeca Kozare" trenutno je u fazi montaže.