latinica  ћирилица
10/06/2024 |  20:14 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Vučević: Deklaracija - kičma daljeg djelovanja

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da Deklaracija Srbije i Republike Srpske predstavlja kičmu onoga šta dalje treba da se radi, kao i legat današnje generacije ka budućim, ali i obavezu i odgovornost u odnosu na prošlost i buduća vremena.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

- Ova deklaracija je uputstvo nama samima, a odgovor nekome drugome. Deklaracija je ne samo moralna, nego i politička, a nadam se i po ratifikaciji u parlamentima dvije zemlje, i pravna obaveza za sve koji ih predstavljaju, da zajednički rade na očuvanju nacionalno-kulturnog i duhovnog identiteta našeg naroda - poručio je Vučević.

On je rekao da srpski narod treba da priča o jedinstvu.

- Možemo da živimo u više država, ali mi smo jedan nedjeljiv narod i treba da imamo pravo na zajedničku budućnost, na očuvanje svega onoga što nas krasi. Naravno, to jeste vid naše pripremljenosti da branimo naše vitalne interese po pitanjima koja su ponovo aktuelna, a kojima pokušavaju da stigmatizuju čitav srpski narod - naveo je Vučević.

On je ukazao na to da su nastojanja prije svega to da se optereti međunarodni položaj Srbije i da Republika Srpska bude obesmišljena, gotovo ukinuta.

Vučević je rekao da svemu tome treba dodati i pitanje Kosova i Metohije i činjenicu da Srbija i dalje čeka rezultate popisa u Crnoj Gori.

- Narod koji ima gotovo trećinu stanovništva, vidjećemo po popisu, možda i više, zaslužuje pravo da učestvuje u institucijama te države. Isto kao što mi priznajemo to pravo pripadnicima drugih naroda u Srbiji - rekao je Vučević za RT Balkan.

Kada je riječ o odnosu sa Rusijom, Vučević je naglasio da vjeruje u tradicionalne odnose koji su zasnovani na istorijskim vezama, zajedničkom cilju da se sačuva vladavina prava, slobodarski duh svih država, te nezavisnost i suverenitet.

- Ono što smo zajedno prošli kroz istoriju, onu dalju i bližu, obavezuje nas i u sadašnjem i u budućem periodu, stoga vjerujem u veoma dobre odnose - rekao je Vučević.