latinica  ћирилица
10/06/2024 |  20:54 ⇒ 22:57 | Autor: Agencije

Ambasada SAD o Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru: Napad na Dejton

Ambasada SAD u BiH reagovala je na zaključke Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum, navodeći da "imaju korijene u pravnim dezinformacijama i da su puni grešaka".
Ambasada SAD u BiH (Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) -
Ambasada SAD u BiH (Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina)

Iz ove ambasade su rekli da usvojeni zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, već, kako kažu, smišljeni napad na taj sporazum i institucije BiH i da je to opasno.

- Јavne izjave zvaničnika Republike Srpske, posebno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, o zaključcima i planovima o razdruživanju - otcjepljenju drugim imenom - predstavljaju i udar na Dejtonski mirovni sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH - naveli su iz američke Ambasade u objavi na društvenim mrežama.

Dalje navode da "Dejton ni Ustav BiH ne daju entitetima, niti bilo kojem drugom poddržavnom tijelu, pravo na otcjepljenje, "razdruživanje" ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje" koji su, kažu, izmislili zavničnici Republike Srpske.

Iz Ambasade SAD navode da Republika Srpska nije država i da može postojati samo u okviru BiH.

- Nema pravni subjektivitet van BiH. Planovi i postupci gospodina Dodika dovode u pitanje mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost unutar evoatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući stanovnike Republike Srpske, žele i zaslužuju - naveli su iz američke Ambasade.