latinica  ћирилица
10/06/2024 |  21:09 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

"Srpska će učestvovati na Forumu BRIKS-a" (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da će Srpska učestvovati na Forumu BRIKS-a.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- U oktobru ćemo biti tamo kao gost ili posmatrač, nije važno, ali ćemo biti tamo Republika Srpska i to je za nas veliki napredak. To je najjači globalni forum - rekao je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska biti prisutna na ovom forumu zahvaljujući Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, sa kojim se sastao u Sankt Peterburg.

Dodik kaže da je sastancima sa predsjednikom Rusije prisustvovao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, što nije tako često kada je riječ o takvim sastancima.

- U Rusiju nisam išao kao Milorad Dodik, nego kao predsjednik Republike Srpske. Јedna odlika važnosti moje posjete tamo, mora i da bude činjenica da sam u jednom danu dao 11 intervjua. Za sve one koji ističu da to nije tako važno, imam poruku da oni idu da se sastaju. Rusija je svakako globalna sila, sama prilika da se u tolikom broju sastanem sa Putinom, je ogromna prilika - dodaje Dodik.

Dodik je rekao da je i od velike važnosti to što prvi put od kad postoji Republika Srpska, njeni sportisti idu na sportske igre BRIKS-a u Kazanju.

- BRIKS je svijet koji nastaje, onaj koji će biti najmoćniji. Rusija je četvrta zemlja na svijetu po ekonomiji. Forma G7 više ne postoji - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je svijet srećan što ima lidera poput Putina, koji voli svoj narod i državu.

Dodik je istakao da Putin ima dobra saznanja i kada je riječ o Republici Srpskoj.

- Istinski mislim da Srpska i Srbija zavise od snage i stava Ruske Federacije - rekao je Dodik.