latinica  ћирилица
10/06/2024 |  22:01 ⇒ 22:09 | Autor: RTRS

Potpredsjednik Malavija nestao nakon pada helikoptera

Potpredsjednik Malavija Saulos Klaus Čilima nestao je nakon pada helikoptera, javio je lokalni portal Malavi24, dodajući da se sumnja da je zvaničnik stradao u nesreći.
Helikopter (foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER - ilustracija) -
Helikopter (foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER - ilustracija)

- Sve su veći strahovi da je potpredsjednik Malavija Saulos Čilima poginuo u prinudnom sletanju u šumi Čikangava nakon što njegov helikopter jutros nije sletio na aerodrom - navodi ovaj medij, dodajući da je u letjelici bilo još devet osoba.

Čilima je bio u helikopteru odbrambenih snaga Malavija da i krenuo je na sahranu advokata Ralfa Kasambare. Međutim, avion nije uspio da sleti na aerodrom zbog lošeg vremena. Let je trebalo da traje samo 45 minuta, ali letjelica nikada nije sletjela.

- Svi napori vazduhoplovnih vlasti da uspostave kontakt sa letjelicom otkako je van radara do sada su propali. Kao takav, komandant odbrambenih snaga Malavija, general Valentino Firi, od tada je obavijestio Njegovu Ekselenciju dr Lazarusa Makartija Čakveru o incidentu - rekao je sekretar predsednika i kabineta Kolen Zimba u saopštenju.

U međuvremenu, vlada je takođe potvrdila da je predsjednik Lazarus Čakvera otkazao svoj put na Bahame zbog incidenta.

- Predsjednik Čakvera je od tada otkazao svoj zakazani odlazak na Bahame i naredio svim regionalnim i nacionalnim agencijama da sprovedu hitnu operaciju potrage i spasavanja kako bi locirali gdje se nalazi letjelica - dodao je Zimba.

Čilima je, inače, uhapšen u novembru 2022. pod sumnjom da je primio mito od britanskog biznismena Zuneta Satara zbog miješanja u raspodjelu državnih ugovora. Prošlog maja, tužilaštvo je odustalo od optužbi za korupciju.