latinica  ћирилица
11/06/2024 |  08:17 ⇒ 10:29 | Autor: RTRS

Milunović: 13 kvartala uzastopno imamo rast BDP-a i to pokazuje kontinuitet (VIDEO)

Trinaest kvartala uzastopno imamo rasta BDP-a i to pokazuje kontinuitet, rekao je Darko Milunović, direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Novac (Foto: Centralna banka) -
Novac (Foto: Centralna banka)

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju 2024. godine iznosio je 2,9 odsto. To je jedan od boljih rezultata od nastanka Republike Srpske.

- Kada pogledamo trećinu godine ali i širi kontekst, možemo zaključiti da se kompletna privreda Republike Srpske i te kako stabilno kreće. Imali smo poteškoće izazvane kovidom, pa energetsku krizu, krizu u transportu, potom i globalna dešavanja i previranja koja se odražavaju na sve. Međutim, Republika Srpska ima rekordan rast bruto domaćeg proizvoda, najmanje nezaposlenih u svojoj istoriji - istakao je Milunović.

Ovakve brojke demantuju one koji priželjkuju bankrot Republike Srpske.

- To je medijski spin. Treba se držati činjenica i to je jedini ispravan put. Za nijansu bolji kvartal ima Srbija, međutim, imamo bolji od Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Najveći realan rast BDP zabilježen je u finansijskom sektoru, i on je povukao sve ostale oblasti - naglasio je Milunović.

Inflacija je posljednje dvije - tri godine najaktuelnija tema.

- Inflacija je usporila sa svojim rastom. U Srpskoj je inflacija 2,5 odsto na godišnjem nivou. U Srbiji i Crnoj Gori je oko pet odsto, u ostalim zemljama u okruženju između tri i četiri odsto, što pokazuje da je naša brojka dobra - zaključio je Milunović.