latinica  ћирилица
11/06/2024 |  09:49 ⇒ 10:01 | Autor: RTRS

Košarac: Konakovićeva protestna nota upućena Crnoj Gori nije zvaničan stav BiH

Upozorio sam zvanične institucije Crne Gore da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković u protestnoj noti iznio isključivo lični stav, koji se ne može smatrati zvaničnim stavom BiH, napisao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac na svom Instagram nalogu.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je naglasio da je "u funkciji zamjenika predsjedavajuće Savjeta ministara obavijestio crnogorskog ministra inostranih poslova da Konakovićeva nota ne predstavlja zvaničan i usaglašen stav Predsjedništva BiH, kao jedinog ustavno nadležnog organa za vođenje spoljne politike, niti Savjeta ministara nadležnog za provođenje politika i odluka BiH".

- Upozorio sam da pisanje i slanje vlastitih političkih stavova u ime BiH predstavlja uzurpaciju i zloupotrebu ovlaštenja ministra inostranih poslova BiH. Konaković je poslao "protestnu notu", jer mu se nije dopao način na koji je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kredibilno i nacionalno odgovorno govorio o nacionalnoj politici srpskog naroda, bez ijedne uvredljive riječi za druge narode - naveo je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Košarac je ocijenio da je to "problem Konakovićeve iskrivljene političke percepcije u kojoj se samo bošnjački politički stavovi mogu smatrati zvaničnim i relevantnim u BiH".

- Realnost je drugačija. U ime koga i na osnovu čega Konaković šalje protestne note, ako za to saglasnost nisu dali nadležni organi u BiH?! Јasno je da to radi jednostrano i mimo Ustava BiH. Njegovi stavovi su isključivo lični i nisu obavezujući za institucije BiH, niti imaju podršku srpskih predstavnika na zajedničkom nivou - poručio je Košarac. 

Podsjetimo, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković izjavio je da je uputio protestnu notu Crnoj Gori zbog, kako je naveo, "spornih izjava" predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.