latinica  ћирилица
11/06/2024 |  10:21 ⇒ 12:28 | Autor: TANЈUG

Dačić: Licemjerne su ocjene da se zaključcima Sabora narušava Dejtonski sporazum (VIDEO)

Reakcije na Svesrpski sabor u kojima se kaže da se njegovim zaključcima narušava Dejtonski sporazum su licemjerne jer smo svih ovih godina svjedoci da se namjerno urušava ovaj sporazum od strane onih koji sada izriču kritike na račun sabora, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović) -
Ivica Dačić (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović)

On je za TV Pink rekao da neke velike sile ni muslimani u BiH nikada nisu mogli da prežale što je uopšte došlo do Dejtonskog sporazuma.

- Sama ta rješenja u sporazumu koja su postignuta nije izmislio niko odavde, ona su američki prijedlog i Dejtonski sporazum je čedo SAD-a. Oni su izmislili Dejtonski sporazum i u njemu jasno zapisali ustavno ustrojstvo BiH koje je nepromjenjivo bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta - istakao je Dačić.

Dodao je da su oni htjeli da relativizuju taj sporazum stalno smanjujući okvire ovlašćenja Republike Srpske i pokušavajući da prenesu ovlašćenja na neki centralni nivo, misleći da i na tom centralnom nivou mogu da preglasavaju Srbe.

Istakao je da svih ovih godina svjedočimo da se napada Republika Srpska, da se ona proglašava za genocidnu tvorevinu, kao i da se pokušava nametnuti unitarizam u BiH, odnosno da je to jedna država u kojoj važi princip jedan građanin jedan glas.

- BiH nije zasnovana na tom principu, ona je zasnovana na principu ravnopravnosti svih naroda i oba entiteta. Znači, nikad oni nisu prihvatili Dejtonski sporazum, a sada neko dolazi i kritikuje ovaj sabor, iako u Deklaraciji koja je na njemu usvojena, prva tačka od koje se polazi jeste da mi poštujemo Dejtonski sporazum i zalažemo se za sva prava Srba i srpskog entiteta na osnovu tog sporazuma - ukazao je Dačić.

Naglasio je da usvojenom Deklaracijom nijednom rječju nije spomenuto mnogo puta navođeno pitanje razdruživanja, da se izbjegla svaka pomisao na tako nešto upravo zbog toga da neko ne bi to zloupotrebljavao.