latinica  ћирилица
11/06/2024 |  10:52 ⇒ 16:01 | Autor: RTRS

MUP Srpske upozorio: Upotreba dronova bez saglasnosti strogo zabranjena

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na vlasnike bespilotnih letjelica (dronova) na puno i dosljedno poštovanje pravila korištenja dronova, te posebno upozoravamo na zabranu korištenja dronova u blizini djelovanja avio i protivpožarnih snaga, kako se ne bi ugrozila bezbjednost letačkih posada i životi drugih ljudi.
Dron (Foto: EPA-EFE/Jose Jacome/ilustracija) -
Dron (Foto: EPA-EFE/Jose Jacome/ilustracija)

- Posljednji događaj od 09. juna 2024. godine, kada je u kompleksu Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske dron naletio na helikopter Specijalne antitetorističke jedinice MUP-a, pri slijetanju na pistu primjer je jednog takvog neodgovornog postupanja. Tom prilikom helikopter je zadobio neznatna oštećenja, a na licu mjesta je izvršen uviđaj od strane policijskih službenika, te je utvrđeno da je na karting stazi gdje se održavala karting trka, vršeno snimanje iste sa više dronova - ističe se u saopštenju MUP-a.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su naknadno identifikovali lice iz Banjaluke koje je upravljalo ovom bespilotnom letilicom i protiv njega će nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

U saopštenju se dodaje da ni policijska uprava Banjaluka, kao ni Ministarstvo unutršnjih poslova Republike Srpske nisu bili obaviješteni od strane organizatora ovog događaja, kao ni samih pojedinaca da će se na ovom događaju koristiti drnovi, što je bila njihova obaveza.