latinica  ћирилица
11/06/2024 |  11:22 ⇒ 11:48 | Autor: sputniknews.com

Rjabkov: Situacija sa Zapadom se dodatno komplikuje, moguće izmjene ruske nuklearne doktrine

Nerihvatljive aktivnosti Zapada pokreću pitanje neophodnosti Moskve da svoje dokumente u oblasti nuklearnog obuzdavanja uskladi sa aktuelnim potrebama, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Sergej Rjabkov (Foto: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Sergej Rjabkov (Foto: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Prije nego što se donesu određene odluke, u našoj praksi nema preliminarnog izvještavanja o tome kakve prjomene se mogu napraviti, odgovorio je diplomata novinarima u Nižnjem Novgorodu na pitanje na koje odredbe ruske nuklearne doktrine mogu uticati moguće promene.

- Јedino mogu da kažem da se situacija dodatno komplikuje. Izazovi koji se povećavaju usljed neprihvatljivih aktivnosti SAD i njihovih NATO saveznika, usmjerenih na eskalaciju – van svake sumnje stavljaju pred nas pitanje kako osnovni dokumenti u sferi nuklearnog obuzdavanja mogu više da se usklade sa trenutnim potrebama -istakao je Rjabkov.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prošle nedjelje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da je ruska nuklearna doktrina živi instrument i da je moguće izvršiti izmjene ukoliko bude potrebno.