latinica  ћирилица
11/06/2024 |  11:30 | Autor: SRNA

Župljanin: Bošnjaci nisu spremni da se suoče sa istinom o Srebrenici

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin rekao je da stalno izlaze novi dokazi da je broj bošnjačkih žrtava koje su sahranjene u Potočarima kod Srebrenice lažan, ali da bošnjačka strana nije spremna da se suoči sa istinom.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je rekao da je zasnovano na činjenicama saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Rusije, u kojem se navodi da je broj Bošnjaka stradalih u Srebrenici falsifikovan i nedokaziv, te da izvještaj nezavisne Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine predstavlja nov, nepristrasan pogled na tragične događaje za vrijeme sukoba u BiH

On je istakao da je to saopštenje zasnovano na činjenicama, a ne na lažima i manipulacijama.

"Svaki dan izlazi po jedan novi dokaz da broj bošnjačkih žrtava koje su sahranjene u Potočarima kod Srebrenice nije tačan. Svaki dan vidimo neki dokaz i činjenicu da imena koja su uklesana na spomenicima označavaju ljude koji žive širom svijeta", ukazao je Župljanin.

Župljanin je istakao da, iako bošnjačka strana nije spremna da se suoči sa istinom o događajima u Srebrenici, ona će jednoga dana izaći na vidjelo, željeli oni to ili ne.

- Interes svih naroda u BiH treba biti da istina što prije ugleda svjetlost dana i da se što prije suočimo s njom, te prihvatimo činjenice šta se i gdje dešavalo. To će biti preduslov boljeg uređenja i suživota u BiH - zaključio je Župljanin.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije su naglasili da su informacije koje promovišu Bošnjaci i zapadnjaci o navodno 8.273 identifikovane žrtve "genocida" u Srebrenici u velikoj mjeri falsifikovane i nisu potkrijepljene nikakvim dokumentovanim dokazima, već su namjerno izmišljene.

U saopštenju je navedeno da je ogromna većina Bošnjaka koji su učestvovali u povlačenju iz Srebrenice na teritoriju pod muslimanskom kontrolom u julu 1995. godine bili pripadnici tzv. Armije BiH i, prema tome, vojnici, a ne civili, kako je predstavljeno.

Iz Ministarstva su istakli da je pouzdano utvrđeno da je nekoliko desetina lica, koja se zvanično vode kao ubijena u Srebrenici od 11. jula do 19. jula 1995. godine, zapravo u tom periodu bilo živo ili su još živa.

- Istovremeno, bošnjački zvaničnici svaku činjenicu nasilne smrti predstavnika muslimana iz BiH tokom sukoba klasifikuju kao slučaj "genocida", uz podršku zapadnih zemalja u tom pogledu - naglašava se u saopštenju-