latinica  ћирилица
11/06/2024 |  11:35 | Autor: RTRS

Deklaracija sudbonosna za opstanak srpskog naroda

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske saopštila je da je Svesrpski sabor istorijski događaj za sve Srbe, te da će se efekti donesene Deklaracije o zajedničkoj budućnosti sudbonosno odraziti na opstanak i postojanje srpskog naroda.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Organizacije starješina istaknuto je da je najznačajnijni domet Deklaracije postignuto svesrpsko jedinstvo legitimnih predstavnika srpskog naroda i samog naroda, te zajedničko djelovanje na utvrđivanju i realizaciji srpskih nacionalnih interesa.

- Najvažnije je što ni jedna srpska zajednica više neće biti prepuštena sama sebi, naprotiv, o njoj će brinuti cjelokupan srpski narod kroz institucionalno djelovanje predviđeno Deklaracijom i drugim dokumentima - navedeno je u saopštenju.

Iz Organizacije dodaju da posebnu vrijednost predstavlja činjenica što se Deklaracijom ni na koji način ne nanosi šteta ni jednom drugom narodu ili zajednici, već se samo radi o mogućim načinima zaštite interesa srpskog naroda.

Svesrpska sabornost, smatraju u Organizaciji starješina, najčvršća je garancija da Srbi nikada više ne dožive pogrome kakvi su se dešavali u daljoj, ali i bližoj prošlosti.

Organizacija starješina očekuje od Republike Srpske i Srbije da se u kontinuitetu i bez ikakvih ograničenja radi na implementaciji deklarisanih opredjeljenja kroz strategijsko i operativno djelovanje institucija sistema vlasti.

- Napadi i prijetnje koji i danas dolaze iz Federacije BiH vjerovatno neće prestati ni u budućnosti, ali njima ne treba više pridavati nikakav značaj i pažnju, te se umjesto toga treba fokusirati na obezbjeđenje i zaštitu vlastitih interesa - navedeno je u saopštenju.

U Organizaciji starješina naglašavaju da Srbi u Republici Srpskoj više nisu sami, kao i postoji dovoljno kredibilnih garancija za zaštitu nacionalnih interesa i prava srpskog naroda u skladu sa najvišim demokratskim standardima.