latinica  ћирилица
11/06/2024 |  11:42 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

Cvijanović: Miran i stabilan ambijent osnovna pretpostavka razvoja i prosperiteta

U okviru radne posjete Republici Tadžikistan srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović učestvovala je danas na 3. međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Voda za održivi razvoj" za period od 2018. do 2028. godine.
Željka Cvijanović - Foto: Ustupljena fotografija
Željka CvijanovićFoto: Ustupljena fotografija

Tokom obraćanja učesnicima, Cvijanović je istakla da ova tema, od koje dugoročno zavisi budućnost čovječanstva, nije zastupljena u svjetskoj javnosti u mjeri u kojoj to njen značaj nalaže.

Ona je konstatovala da je svijet u velikom neredu, te da su trenutno u fokusu ratovi, krize i geopolitički rivaliteti koji su potisnuli sve ostale teme i goruće izazove sa kojima se suočava veliki broj država i naroda.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Naglasila je da je miran i stabilan ambijent osnovna pretpostavka razvoja i prosperiteta, kako na globalnom, tako i na nivou pojedinačnih zemalja.

U svom govoru, srpski član Predsjedništva je ocijenila da domaći hidropotencijali predstavljaju veliku razvojnu šansu i još uvijek nedovoljno iskorišten resurs.

Ona je istakla da zbog toga razvojni planovi u velikoj mjeri počivaju upravo na investicijama u oblasti energetike čiji je regionalni i globalni značaj danas veći nego ikada u prošlosti.

Cvijanović je ukazala na značaj realizacije ovih energetskih projekata, uz punu svijest institucija o neophodnosti zaštite životne sredine.

Ovom prilikom, ona je izrazila zahvalnost organizatorima na pozivu i uloženim naporima sa ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj vode kao nezamjenjivog i vitalnog resursa za budućnost čovječanstva.