latinica  ћирилица
11/06/2024 |  12:32 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Rajilić: Važno to što Rusija razumije dešavanja u Srebrenici 1995. godine

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je važno to što Rusija u potpunosti razumije dešavanja u Srebrenici 1995. godine i istakla da porodice srpskih žrtava godinama ukazuju da broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici nije tačan, već je politički fabrikovan.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

Rajilićeva je navela da su podaci o broju stradalih Bošnjaka u Srebrenici falsifikovani.

- I sami Bošnjaci su govorili nakon rata da nije ubijeno toliko Bošnjaka. Radi se o smišljenom i dogovorenom broju stradalih kako bi Bošnjaci od sebe napravili žrtve, jer su SAD tražile razlog za NATO bombardovanje Republike Srpske" -ukazuje Rajilićeva.

Ona je istakla da je Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine realno i nepristrasno sačinila konačan izvještaj o tim događajima.

- Broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici sigurno je manji od broja stradalih Srba i popaljenih srpskih sela na području opštine Srebrenica - istakla je Rajilićeva za Srnu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici falsifikovan i nedokaziv, kao i da izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine predstavlja nov, nepristrasan pogled na tragične događaje za vrijeme sukoba u BiH.