latinica  ћирилица
11/06/2024 |  13:13 ⇒ 16:13 | Autor: RTRS

Kalabuhov: Poseban istorijski dan; Vrata Kancelarije otvorena za sve građane Srpske (FOTO/VIDEO)

Otvaranje Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci je poseban događaj i predstavlja istorijski dan, rekao je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov tokom svečanosti otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci.
Igor Kalabuhov - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Igor KalabuhovFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Istorija je na našoj strani. Danas je poseban istorijski dan, imamo priliku da prisustvujemo posebnom događaju za koji smo se dugo spremali i odavno ga čekali. Sjećam se vremena kad još nisam bio ambasador ovdje, bavio sam se drugim funkcijama u svojstvu savjetnika ambasadora, ali već tada sam se bavio pitanjima otvaranja ruskog diplomatskog predstavništva u Banjaluci. Radujem se ovom događaju i mislim da se svi prisutni raduju s nama - rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov je posebno zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na podršci i razumijevanju u rješavanju svih pitanja.

- Hvala vam na inicijativi, snazi i kreativnosti koji su vrlo potrebni u ovim vremenima - istakao je Kalabuhov.

Kalabuhov je napomenuo da Republika Srpska i Rusija nastavljaju stratešku saradnju.

- Novu kancelariju smatramo veoma važnim elementom saradnje sa BiH, a posebno sa Srpskom sa kojom Rusija razvija i unapređuje odnos strateškog partnerstva. Tome je dokaz i nedavni sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Srpske Milorada Dodika na kojem su postignuti dogovori koji su osnovi našeg rada. Nadamo se dugom radu našeg predstavništva. Vrata ove Kancelarije su otvorena za sve građane Srpske - poručio je Kalabuhov.

Najavljujući uključenje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova putem video linka Kalabuhov je izrazio nadu da ćemo imati mogućnost da ga vidimo lično ovdje u Banjaluci, posebno u kontekstu gradnje i otvaranja rusko-srpskog hrama.