latinica  ћирилица
11/06/2024 |  13:25 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Otvorena Kancelarija Ambasade Rusije u Banjaluci; Dodik: U Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena (FOTO/VIDEO)

Ruska Federacija je naš partner, politički istomišljenik, i mi u Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena, ali i istorije, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svečanosti prilikom otvoranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci.
Kalabuhov i Dodik - Otvranje kancelarije ruske ambasade u Banjaluci - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Kalabuhov i Dodik - Otvranje kancelarije ruske ambasade u BanjaluciFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Kancelariju su otvorili Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, koji je poručio da je danas istorijski dan.

- Zajedno smo gradili i mi u Republici Srskoj ne krijući želju da ovdje dobijemo konzulat, i to se na kraju dogodilo. Mi to doživljavamo kao emociju, jer je u pitanju Ruska Federacija - rekao je Dodik.

Istakao je da je Vladimir Putin veliki čovjek i predsjednik koji voli svoj narod.

- Potpuno sam siguran da predsjednik Putin je i danas na strani mira, ali mira koji podrazumijeva odbranu nacionalnih i strateških interesa - rekao je Dodik.

Podsjetio je da Republika Srpska nije dozvolila da se uvedu sankcije Rusiji.

- Mi imamo naše snove, koje ćemo znati da realizujemo. Podijelićemo ih sa našim ruskim prijateljima zato što su se pokazali da nas razumiju u teškim vremenima po nas - rekao je Dodik.

Istakao je da su svi osim Rusije ušli u reviziju Dejtonskog sporazuma.

- Mi imamo naše snove, koje ćemo znati da realizujemo. Podijelićemo ih sa našim ruskim prijateljima zato što su se pokazali da nas razumiju u teškim vremenima po nas rekao je Dodik.

Istakao je da su svi osim Rusije ušli u reviziju Dejtonskog sporazuma.

- U FBiH su prihvatili intervbenciju međunarodnog faktora. Republika Srpska nije remetilački faktor. Mi samo tražimo vraćanje na izvorni Dejton. Nećemo ih sada promovisati, dovoljno je da oni znaju - rekao je Dodik.

Dodik navodi da Zapad predvođen Velikom Britanijom i SAD ima zavjeru protiv srpskog naroda.

- Poput one stare "zavadi pa vladaj". To stalno čine na ovim našim prostorima. Na nivou BiH danas je potpuno žigosana Ruska Federacija, a to nije opravdano, jer to rade samo predstavnici jednog naroda. Kada se budu uvažavali i naši stavovi, to će onda biti zvanični stav BiH, do tada to je želja jednog naroda - rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su, u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH, ostvareni značajni rezultati u povezivanju institucija Srpske i Rusije u naučno-tehnološkoj, privrednoj i ekonomskoj saradnji, kao i u oblastima kulture i sporta.

Višković je rekao da je od velike važnosti otvaranje Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci.

- To nam omogućava da još više radimo zajedno na unapređenju odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije - naglasio je Višković.