latinica  ћирилица
11/06/2024 |  13:43 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Besjeda o Branku u Banskom dvoru u subotu 15. juna

Povodom proslave 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića u Banjaluci biće organizovana Besjeda pomenutom piscu u Banskom dvoru, u subotu u 19 časova.
Banski dvor - Foto: RTRS
Banski dvorFoto: RTRS

Prije dvjesta godina u Brodu na Savi rođen je Aleksije Radičević, koji će tek poslie boravka i školovanja u Zemunu, Sremskim Karlovcima i Temišvaru, prevesti svoje ime sa grčkog na srpski i postati Branko Radičevića sa svojom prvom knjigom pjesama objavljenom 1847. godine u Beču.

Brankovo kolo danas nastavlja tradicije čuvenog lista Brankovo kolo (1895-1914).

- Postojimo pedeset tri godine bez prekida u prostoru mitskih kulturnih dimenzija: Sremski Karlovci, Stražilovo i Novi Sad. Objavili smo 32 ijekavske knjige pjesnika i pisaca iz Republike Srpske, i dodijelili 20 prestižnih nagrada Stražilovo i Pečat vartošđi sremskokkarlovačke pjesnicima iz Republike Srpske - istakao je Nenad Grujičić, predsjednik Brankovog kola.

Foto: Ustupljena fotografija

U Banskom dvoru predviđeni su nastupi Ranka Risojevića, Nedeljka Babića, Mirka Vukovića, Valentina Milačića i Milana Rakulja. Takođe nastupiće i operska pjevačica Ivana Milinčić u pratnji pijanistkinje Dunje Јanković. Svoj doprinos daće i glumica Olga Skerletović Đorđević i glumac Anando Čenić, kao i pjesnikinja Danijela Regojević i Ranko Risojevića.