latinica  ћирилица
11/06/2024 |  13:53 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Ambasador Izraela u BiH: Oni koji počnu rat i izgube ga nisu žrtve

Spasilačka operacija četvoro izraelskih talaca, koje su 7. oktobra oteli pripadnici Hamasa u brutalnom napadu protiv Izraela, je izvor nade rođacima ostalih 120 talaca koji su više od osam mjeseci zarobljeni u Pojasu Gaze, navela je ambasador Izraela u BiH Galit Peleg u svom saopštenju.
Galit Peleg - Foto: Ustupljena fotografija
Galit PelegFoto: Ustupljena fotografija

Peleg je napomenula da "to takođe otkriva neraskidive veze između Hamasa i civilnog stanovništva u Pojasu Gaze".

- Taoce su civili držali zarobljene u dvije odvojene privatne kuće u Pojasu Gaze. Njihovo oslobođenje uključivalo je žestoke borbe protiv stotina terorista i naoružanih civila, što je odražavalo asimetriju ovog urbanog ratovanja. Dok Izrael čini najveće napore da smanji kolateralnu štetu i sačuva živote ljudi koji nisu umiješani, Hamas svoje naoružane ljude, kao i taoce, krije među stanovništvom dok koristi civile kao živi štit - poručila je Peleg.

Peleg je istakla da je "namjerno sprečavanje bilo kakve razlike između civila koji nisu umiješani i terorista kontradikcija i međunarodnom pravu i osnovnim pravilima ratovanja".

- Bitka za oslobađanje talaca predstavlja malu pobjedu Izraela i veliki udarac Hamasu. Krokodilske suze pristalica Hamasa zbog broja žrtava ne mogu da sakriju očigledno: svi ovi gubici su mogli da se izbjegnu da Hamas i njegovi saučesnici u Gazi uopšte nisu kidnapovali državljane Izraela, ili da su ih prethodno pustili. Onaj ko započne rat i izgubi ne može da tvrdi da je žrtva - zaključila je Peleg.