latinica  ћирилица
11/06/2024 |  14:01 | Autor: RTRS

Nešić: Zahvalnost Mađarskoj za glasanje protiv rezolucije o Srebrenici

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić zahvalio je Mađarskoj za glasanje protiv rezolucije o Srebrenici u UN, navodeći da je to bio čin koji je pokazao duboko razumijevanje za osjetljivost pitanja koja se odnose na događaje iz prošlosti BiH.
Nešić i Pinter - Foto: Ustupljena fotografija
Nešić i PinterFoto: Ustupljena fotografija

Nešić je na današnjem sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom u Budimpešti istakao da je Mađarska prepoznala važnost suzdržavanja od daljih podjela u regionu i potrebu za promovisanjem pomirenja.

Prema njegovim riječima Mađarska je time pokazala da cijeni stabilnost i integritet BiH, što će ojačati bilateralne odnose Republike Srpske i Mađarske.

- Јoš jednom, hvala vam za podršku koja je od neizmjernog značaja za našu zemlju, ali i za sve Srbe na Balkanu. Јako je važno da zemlja sa kojom dijelimo toliko istorije razumije i promoviše prestanak stigmatizacije Srba kao naroda koji je sebe ugradio u temelje moderne Evrope. Što prije se sa tim prestane, prije ćemo se okrenuti temama koje život znače - rekao je Nešić.

Nešić i Pinter razgovarali su i o unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti, te zajedničke borbe na sprečavanju ilegalnih migracija, terorizma i podrške na evropskom putu BiH.

Nešić je ovom prilikom naveo da njegova posjeta ima poseban značaj, te predstavlja važan korak u jačanju prijateljskih odnosa dvije zemlje, kao i da šalje pozitivan signal svim građanima BiH da Mađarska, koja u ovom trenutku predsjedava Evropskom unijom, ne gubi iz fokusa BiH, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Osim toga, on je istakao opredjeljenje Ministarstva da što prije potpiše sporazum sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/, te izrazio uvjerenje da će se kroz mađarsko predsjedavanje EU ubrzati taj proces.

Tokom sastanka naglašeno je i da Mađarska ima veliko iskustvo u upravljanju migracionim tokovima i zaštiti granica, te da bi to iskustvo i stručna pomoć bili od velike važnosti za BiH, a ocijenjeno je i da je razmjena informacija, zajedničke istrage i obuka za policijske službenike od ključnog značaja za uspješnu borbu protiv organizovanog kriminala koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za stabilnost i bezbjednost dvije zemlje.