latinica  ћирилица
11/06/2024 |  14:05 ⇒ 14:10 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Blizu 30 država želi da sarađuje sa BRIKS-om

Broj država koje žele da se pridruže radu BRIKS-a približava se 30, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za štampu nakon samita šefova diplomatija BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- U skladu sa dogovorom sa prošlogodišnjeg samita BRIKS-a u Јohanesburgu, razmotrili smo rad na usaglašavanju modaliteta za uvođenje nove kategorije zemalja-partnera BRIKS-a. Broj država koje su zainteresovane da se pridruže našem radu stalno raste i već se približava broju 30 - rekao je on.

Prema rečima Lavrova, sve kolege iz BRIKS-a razumiju da takav zahtjev ne može ostati bez pozitivnog odgovora.

- I nastavićemo da radimo u tom pravcu - uvjerio je ministar.

- Spremićemo odgovarajuće preporuke za samit asocijacije, koji će se održati u Kazanju 22-24. oktobra - objasnio je on.

Kako je istakao ruski ministar, BRIKS ne želi da preuzme ulogu jednog od polova u geopolitici niti želi da se izoluje od svijeta.

- BRIKS nije izolovan od ostatka svijeta, naprotiv, BRIKS se objektivno pojavio kao grupa zemalja koje su zainteresovane za pravednost na svjetskoj sceni. BRIKS ne želi da preuzme ulogu jednog od polova. Polova u policentričnom svijetu će biti mnogo više - rekao je Lavrov.

Po njegovim riječima, tokom samita, članice BRIKS su istakle destruktivan karakter trgovinskog protekcionizma SAD, istakao je Lavrov.

- Većina delegacija je istakla destruktivnu prirodu sebične politike trgovinskog protekcionizma koju vode Sjedinjene Države i njihovi saveznici - rekao je Lavrov.