latinica  ћирилица
11/06/2024 |  14:50 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Kalabuhov: Razvijamo strateško partnerstvo sa Srpskom

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da Ruska Federacija želi da nastavi da razvija strateško partnerstvo sa Republikom Srpskom.
Igor Kalabuhov - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Igor KalabuhovFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Kalabuhov je istakao da se Rusija zalaže za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma bez miješanja nelegitimnih stranaca, sankcija i prijetnji, te poručio da je BiH potreban kompromis.

Naveo je da se Rusija zalaže za jačanje međunarodnog prava.

- Danas smo svjedoci krstaškog rata kolektivnog Zapada protiv Rusije - rekao je Kalabuhov na prijemu u Banjaluci povodom Dana Rusije.

Svečanom prijemu prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjednik Vijeća naroda Srebrenka Golić, narodni poslanici, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, predstavnici javnog i političkog života.

Uoči prijema, Kalabuhov i Dodik u Banjaluci su svečano otvorili Kancelariju Ambasade Ruske Federacije u prisustvu visokih zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama i Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Јefrema.

Dan Rusije obilježava se u znak sjećanja na usvajanje Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine. Ovaj praznik obilježava se svake godine počevši od 12. juna 1992.