latinica  ћирилица
11/06/2024 |  15:08 ⇒ 15:52 | Autor: RTRS

Dodik: Smjena Lagumdžije, Konakovića i Bećirovića, pa tek onda razgovori (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da očekuje smjene ključnih ljudi koji su tajno, ilegalno i kršeći Ustav BiH učestvovali u aktivnostima usvajanja rezolucije o Srebrenici i da je to minimum poslije kojeg bi mogli da budu nastavljeni razgovori koalicionih partnera na nivou BiH.
Milorad Dodik - Foto:
Milorad DodikFoto:

Ukoliko žele da razgovori budu nastavljeni, kaže Dodik, mora biti utvrđena odgovornost za rušenje Ustava BiH, odnosno da se smijene ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković i da počne procedura smjene Denisa Bećirovića sa mjesta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da je to minimum i da će možda tek nakon toga sjesti i razgovarati. Dodaje da ovo može da ponovi i u Mostaru, gdje je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio mogućnost održavanja sastanka koalicionih partnera na nivou BiH.

- Nisam protiv sastanaka sa koalicionim partnerima na nivou BiH, ali ne znam šta više možemo da uradimo. Ponoviću, mora neko da odgovara za rušenje Ustava i što je prevario UN, jer to tamo nije bila BiH, već samo Bošnjaci - muslimani - istakao je on.

Dodik je rekao i da je usvajanje rezolucije o Srebrenici politička odluka Generalne skupštine UN.