latinica  ћирилица
11/06/2024 |  15:32 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Egić: Redovna isplata penzija zahvaljujući naporima Vlade Srpske

Vlada Republike Srpske uspješno preduzima aktivnosti da i u otežavajućim okolnostima obezbijedi redovnost u isplati penzija, koja je u tekućoj godini usklađena za 9,2 odsto, a u posljednjih deset godina gotovo 91 odsto, izjavio je ministar rada i boračko–invalidske zaštite Danijel Egić.
Danijel Egić - Foto: RTRS
Danijel EgićFoto: RTRS

Egić, koji je danas u Tesliću prisustvovao 14. susretima direktora fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje država nastalih na području bivše Јugoslavije, rekao je novinarima da je za Vladu Srpske veoma bitna redovnost isplata penzija.

- Zajednička konstatacija sa prvih sat vremena ove konferencije je da Fond PIO Republike Srpske, kao i ostali fondovi/zavodi funkcionišu veoma slično, imaju slične probleme i rješavaju ih na veoma sličan način - naveo je Egić.

On je na osnovu izlaganja predstavnika fondova iz drugih država konstatovao da je svima neophodna pomoć budžeta, da niko od njih nema dovoljno ili ne može da prikupi dovoljno doprinosa da bi u potpunosti bile isplaćene penzije i da svaka država pomaže svom fondu, odnosno zavodu.

 Republika Srpska u uslovima u kojima trenutno egzistira ulaže velike napore. Vlada Republike Srpske se trudi i to normalno funkcioniše. Vidjeli smo da smo u jednom mjesecu ove godine imali i dvije isplate penzija što je veoma obradovalo naše penzionere  istakao je Egić.

On je izrazio očekivanje da će Vlada Srpske prevazići otežajuće okolnosti i da će uprkos njima povećati penzije.

 Već u ovoj godini smo imali 9,2 odsto usklađivanje penzija, a u posljednjih deset godina gotovo 91 odsto. Nažalost, te penzije nisu dovoljne i opet ponavljam da će se Vlada Republike Srspke posredstvom Fonda PIO potruditi da te penzije svake godine budu povećavane, kao i životni standard penzionera - rekao je Egić.