latinica  ћирилица
11/06/2024 |  15:38 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Košarac: Konaković krši Ustav

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković prekršio Ustav jer je protestnu notu dostavio vlastima Crne Gore mimo Predsjedništva BiH, jedinog organa koji definiše spoljnu politiku BiH.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Konaković nema prava na to, i on ovaj način krši Ustav. Јedini organ koji definiše spoljnu politiku BiH je Predsjedništvo BiH, a Savjet ministara je organ koji sprovodi odluke - rekao je Košarac novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da Predsjedništvo BiH to nije razmatralo, niti je donijelo ikakav stav.

- Konaković to radi samoinicijativno na floskuli koju pokušavaju u kontinuitetu da nametnu diplomatsko-konzularnim mrežama - da jedan Bošnjak može da govori u ime BiH. To je nemoguće, možemo govoriti o stavovima BiH samo ako su doneseni konsenzusom Srba, Hrvata i Bošnjaka - rekao je Košarac.

On je istakao da svaki put kada Konaković napiše protestnu notu, a da ona nije rezultat spoljne politike Predsjedništva BiH i nije usaglašena na ovom organu, predstavnici Republike Srpske će informisati te zemlje i njihova rukovodstva da to nije zvaničan stav BiH, već pojedinca.

- Ne znam koga predstavlja Konaković. Ne dozvoljavamo bilo kakvu zloupotrebu - poručio je Košarac.

On je naglasio da je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kredibilno govorio o položaju srpskog naroda i da nikoga nije vrijeđao.

- Nije imao nikakvu negativnu retoriku, ali u Sarajevu su puni frustracija na ono što legitimno i ustavno žele da rade Republika Srpska i Srbija - rekao je Košarac.

Konaković je juče uputio protestnu notu Crnoj Gori jer mu je zasmetalo što je predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić rekao da je Svesrpski sabor skup dvije države.