latinica  ћирилица
11/06/2024 |  15:43 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Dodik: 9. januar ostaje Dan Republike, a 15. februar će se slaviti kao Dan državnosti (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je laž da je ukinut Dan Republike Srpske, izmišljena s namjerom da se obezvrijedi Deklaracija koja je usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Mi pripadamo srpskom narodu, kao što je navedeno u Deklaraciji. Bez Sretenja nema ni Republike Srpske, ni Srba, jer su se Srbi od Sretenja reafirmisali kao narod i počeli da grade svoj identitet - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da u Deklaraciji jasno stoji da se osim 15. septembra, Dana srpskog jedinstava, slobode i nacionalne zastave obilježava i slavi u Srbiji Dan državnosti Srbije 15. februar, a u Republici Srpskoj Dan državnosti Srpske i da će biti nastavljeno obilježavanje Dan nastanka Srpske, kako je predviđeno zakonom.

- U zakonu nemamo Dan državnosti, nego Dan Republike Srpske i taj dan niko nije ukinuo - istakao je on i ponovio da se Dan Republike Srpske i dalje obilježava 9. januara, kao i do sada, s tim što sada postoji i Dan državnosti.

Dodik je rekao da je Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru u funkciji srpskog naroda i da je iznad opozicije u Republici Srpskoj koja, kaže, neće uspjeti da obezvrijedi ovaj dokument.

- Neće u tome uspjeti, jer je Deklaracija iznad opozicije, Republike Srpske i u funkciji je srpskog naroda. A poltroni zbog stranog intervencionizma rade ono što je traženo od njih, a to je da napadaju najvažniji dio te deklaracije - poručio je Dodik.