latinica  ћирилица
11/06/2024 |  15:43 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Kalabuhov: Svesrpski sabor prilika da se sagleda kakvo će mjesto u budućnosti imati srpski narod

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov rekao je danas da je Svesrpski sabor u Beogradu bio prilika da se sagleda kakvo će mjesto u budućnosti imati srpski narod.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Kalabuhov je izrazio nadu da će planovi koji su zapisani u Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru biti usvojeni u parlamentima Srbije i Srpske i da će to biti program mirnog razvoja orijentisanog na običnog čovjeka, podsjećajući da Dejtonski mirovni sporazum predviđa specijalne paralelne veze Srbije i Republike Srpske.

On je naglasio i da Srbi i Rusi teže ostvarivanju stabilnih ciljeva, uključujući odbranu međunarodnog prava, tradicionalnih i antifašističkih vrijednosti.

Kalabuhov je rekao da će Kancelarija Ambasade Rusije koja je danas otvorena u Banjaluci doprinijeti jačnjem razvijanju saradnje sa Republikom Srpskom, kao i BiH.

Podsjetio je i da su mladi sportisti iz Republike Srpske otputovali na Igre BRIKS-a u Kazanj, dodajući da postoji dobra saradnja između univerziteta u Srpskoj i Rusiji, te bratskih veza malih i srednjih gradova.