latinica  ћирилица
11/06/2024 |  16:34 ⇒ 23:53 | Autor: TANЈUG

Vladimir Kecmanović objavio knjigu o Svetom Vasiliju Ostroškom

Izdavačka kuća Laguna saopštila je danas da je pisac Vladimir Kecmanović objavio knjigu "Oganj i kelija" o Svetom Vasiliju Ostroškom (1610-1671).
Vladimir Kecmanović (Foto: Tanjug/Miloš Milivojević) -
Vladimir Kecmanović (Foto: Tanjug/Miloš Milivojević)

"Oganj i kelija" je i knjiga "o keliji u kojoj se sjedinio sa Svevišnjim i o čudima koja je, kao Božja produžena ruka, činio za života, a koja će, od njegovog Vaznesenja, pa do kraja svijeta, nastaviti da čine Svečeve netaknute mošti", navela je Laguna.

Kecmanović je naveo da je prije više od tri decenije, kao student, pisao roman o Svetom Vasiliju Ostroškom, ali da uprkos velikom trudu i vremenu koje je uložio, tada nije bio dovoljno zreo da ovu veliku temu literarno savlada.

- Tri decenije kasnije, udjelom istinskog čuda koje sam doživio, moja stara prozna ideja doživjela je preobražaj u drugačiji oblik - poemu sazdanu od lirskih, epskih i dramskih elemenata - rekao je Kecmanović.

Priznavši da je to "djelo koje nije lako žanrovski odrediti", Kecmanović je dodao da ga prije svega doživljava "kao molitvu posvećenu svetitelju i vječnosti koja živi u trenu".