latinica  ћирилица
11/06/2024 |  16:42 | Autor: TANЈUG

Plenković: Podržaćemo Pupovca kao predsjednika Odbora za nacionalne manjine

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je na sastanku parlamentarne većine riješeno pitanje predsjednika skupštinskog odbora za Nacionalne manjine i da je za to mjesto predložen Milorad Pupovac.
Andrej Plenković (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Andrej Plenković (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

On je na konferenciji za novinare rekao da je praksa da Klub nacionalnih manjina predloži predsjednika odbora i da su se partneri usaglasili ko bi to trebalo da bude, prenosi hrvatski portal "24sata".

- Hoće li iko da bude protiv? Izglasaće se. Ne vidim problem tu. Nismo se ništa dogovarali, ali pretpostavljam da će i opozicija glasati za - rekao je Plenković.

Kako je rekao DP će zauzvrat za to što neće praviti probleme oko Pupovca kao predsjednika saborskog odbora dobiti dio u muzeju koji će se baviti komunističkim zločinima i da će se mijenjati zakon o grobljima zbog spomenika Vukašinu Šoškočaninu u Borovu Selu.

- U koaliciji smo, a to podrazumijeva malo naprijed, malo nazad, na način da na kraju sve funkcioniše i da se krene napred. Ono što je DP-u važno je pitanje traumatskih trenutaka poput istorijskog muzeja, dio koji se odnosi na zločine komunizma, u vezi toga ćemo da intenziviramo saradnju. Druga tema je pitanje pogrebnih spomenika, time će se baviti ministar (prostornog planiranja, graditeljstva i državne imovine Branko) Bačić - rekao je Plenković.