latinica  ћирилица
11/06/2024 |  17:37 | Autor: SRNA

Kojić: Važno formiranje predmeta o manipulacijama brojem stradalih muslimana u Srebrenici

Svaki žitelj Podrinja, ali i Republike Srpske i BiH kojem je stalo do istine sigurno će pozdraviti formiranje predmeta zbog manipulacija u vezi sa brojem muslimana stradalih u julu 1995. godine na području Srebrenice, izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

Kojić je u ime porodica koje predstavlja pozvao da budu ispitani i navodi o 816 lica koja se nikada nisu vodila u prijeratnoj bazi podataka, evidenciji kao što je današnji CIPS.

- Ako se ovaj proces i predmet budu proveli sistemski i kvalitetno, mit o genocidu doživjeće totalni fijasko - rekao je Kojić i dodao da se nakon toga mogu očekivati krivične prijave od Bošnjaka protiv svih onih koji javno iznesu istinu.

On je ukazao na činjenicu da je Nezavisna međunarodna komisija dokazala da se u Srebrenici nije desio genocid i da bi to trebalo da prihvati svaki musliman ukoliko iskreno žele suživot sa Srbima.

- Vidimo da je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije jasno iznijelo svoj stav da je broj stradalih muslimana netačan i da je Međunarodna komisija dokazala šta se dešavalo u regiji Srebrenice - istakao je Kojić.

On je rekao da perspektivu nema BiH u kojoj se ne želi pomenuti broj od 3.267 ubijenih Srba, te istakao da će se vremenom dokazati da je cifra od 8.372 stradala muslimana predimenzionirana i ispolitizovana.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini formiraće predmet u vezi sa spiskom iz CIPS-a ljudi koji su živi, a upisani su da su žrtve stradale u Srebrenici, te pokrenuti istragu, na osnovu medijskih napisa i upita Srne, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu