latinica  ћирилица
11/06/2024 |  17:47 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Kovačević: Konaković i njegovi partneri zloupotrijebili zajedničke institucije (VIDEO)

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da sve što je "Trojka" radila radila u prethodnom periodu nije bilo nikakvo pozicioniranje institucija, već gaženje i najgrublja zloupotreba zajedničkih institucija na nivou BiH i kršenje Ustava.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Mislim da bi /ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara i predsjednik NiP-a Elmedin/ Konaković trebalo prvo da se konsultuje sa zdravim razumom i da se zapita, a poslije toga bi možda bilo smisleno voditi bilo kakav razgovor s njim. Vidim da je rekao da je "Trojka" nas "suočila sa postavljanjem institucija na pravo mjesto". Međutim, kakvo je to postavljanje institucija kada kršite Ustav, ustavni poredak i Dejtonski sporazum samo kako biste ostvarili svoje uskonacionalne ciljeve i interese i kada zloupotrebljavate zajedničke institucije na nivou BiH - rekao je Kovačević za RTRS, komentarišući izjavu Konakovića da je lider SNSD-a "Milorad Dodik potpuno pogubljen u odnosu na snažnu realnu politiku koju je `Trojka` donijela na scenu jačanjem institucija". 

Kovačević je rekao da će zbog svega toga biti suočeni sa krivičnim prijavama i da će odgovarati za to ako bude poštovan Ustav i zakoni u BiH.

- Međutim, moramo biti iskreni, u BiH je teško očekivati raconalna i normalna rješenja kada znamo u kakvim okolnostima živimo, ali to nikako ne znači da ćemo odustati od borbe - rekao je Kovačević.

On je naglasio da su Konaković i njegovi partneri podrškom rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, bez odluke bilo organa u BiH, zloupotrijebili, ponizili i pogazili zajedničke institucije.

- Mislim da je potpuno nebulozno danas, poslije svega toga, pozivati se na institucije BiH - rekao je Kovačević.

Kometarišući izjavu Konakovića da se BiH približila EU zahvaljujući naporima "Trojke", Kovačević je rekao da je kapacitet "Trojke" minimalan i gotovo beznačajan za pitanja evropskog puta.

- Kao delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, mogu reći da u ovom domu SNSD sam ima četiri delegata, HDZ tri, a kompletna "Trojka" jednog delegata. To je njihov kapacitet sa kojim su podržali odluke zajedničkih institucija koje su nas približile EU. Njihov kapacite i podrška bila je minimalna i beznačajna jer je to kapacitet koji je vrlo lako zamijeniti ukoliko se ukaže potreba - rekao je Kovačević.

On je rekao da ukoiko "Trojka" želi da sarađuje sa Republikom Srpskom i njenim predstavnicima, za početak mora da pokaže minimum poštovanja, a ne, kako kaže, ove cirkuske šarade i predsatve kojima pristupaju Konaković i njegovi partneri.