latinica  ћирилица
11/06/2024 |  18:36 | Autor: SRNA

Spajić dostavio Skupštini prijedlog za razrješenje ministra pravde

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić dostavio je danas Skupštini prijedlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića po hitnom postupku.
Milojko Spajić - Foto: RTRS
Milojko SpajićFoto: RTRS

Premijer je u obrazloženju naveo da Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su bili prioriteti Vlade, te da je svojim djelovanjem bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade narušio ukupan kontekst i ugled cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde.

- S obzirom na to da Andrej Milović nije adekvatno odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde - naveo je Spajić.

U prijedlogu se navodi da je Vlada Crne Gore preduzela niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava i da je najveći broj članova Vlade iskazao punu posvećenost tim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman.

Spajić je sinoć najavio da će u najkraćem roku predložiti razrješenje Milovića optuživši ga da je sa predsjednikom Crne Gore Јakovom Milatovićem "pokrenuo koordinisanu opstrukciju Vlade".

Milović je juče sa vanredne konferencije za novinare pozvao Spajića da predloži njegovo razrješenje, tvrdeći da premijer "vuče stranku, Vladu i državu u ponor".