latinica  ћирилица
11/06/2024 |  19:11 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Nemušt odgovor Ambasade SAD u Sarajevu, Vučiću

Američka ambasada u BiH izbjegava da se pozove na Dejton, jer ako ga pročitaju, vidjeće da imovina pripada entitetima. Umjesto Dejtona pozivaju se na odluke Ustavnog suda, gdje odlučuju strane sudije i nedavnu izjavu pomoćnika državnog sekretara DŽejmsa O'Brajena. Da li je ovo još jedna potvrda i pokušaj prekrajanja istorije i rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma?
Ambasada SAD u BiH - Foto: ilustracija
Ambasada SAD u BiHFoto: ilustracija

Iz Ambasade SAD za N1 su naveli da "nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa imovinom u BiH"

Podsjetili na govor pomoćnika državnog sekretara DŽejmsa O'Brajena iz februara ove godine iz: Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi."

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas tražio odgovor na samo jedno pitanje: Gdje piše da imovina pripada centralnim vlastima BiH, a ne entitetima?

Vučić je rekao da je "baš interesantna" bila kritika partnera iz američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesrpskog sabora održanog u subotu, i to, kako je ocijenio, veoma uspješnog i dobro organizovanog na radost našeg naroda.

- Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja. I vi ste čuli, već mnogo puta svi, i u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini, i u cijelom regionu jednu sintagmu koja glasi duh Dejtonskog sporazumu. Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum nismo garant provođenja, jer kažu da to ne piše nigdje, već smo samo potpisnik, i ako bi duh tog potpisa upravo to značio, ja ne bih da se bavim ni duhom, ni duhovima. I uputiću ću vam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazali Dejtonski sporazum, za naše partnere iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini - naveo je Vučić u video poruci na Instagram profilu.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)