latinica  ћирилица
11/06/2024 |  19:37 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

Američkoj Ambasadi smeta Svesrpski sabor i usvojena Deklaracija (VIDEO)

Političko Sarajevo i njihovi međunarodni mentori nikako da prihvate srpsko saborovanje u Beogradu i legitimno pravo Srba s obje strane Drine da kroz Deklaraciju definišu zaštitu svojih nacionalnih i političkih prava.
Svesrpski sabor, Beograd - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Svesrpski sabor, BeogradFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Do sada najteža optužba stiže iz američke Ambasade u BiH. Tvrde da su zaključci Svesrpskog sabora udar na Dejtonski sporazum i institucije BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na tvrdnje Ambasade SAD u Sarajevu i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je američki ambasador Majkl Marfi jedino u svom mandatu uspio da dodatno posvađa Srbe, Bošnjake i Hrvate, minirajući postignute dogovre.

Dok je bošnjački ambasador pri UN Zlatko Lagumdžija, bez odobrenja Predsjedništva BiH, ilegalno pripremao rezoluciju o Srebrenici, američki ambasador u Sarajevu je ćutao o rušenju Dejtonskog sporazuma. Kada je Ustavni sud donosio antiustavne odluke i otimao imovinu Republike Srpske, ovjerenu u Dejtonu, Marfi nije digao glas u zaštitu Ustava BiH, ali je zato u Svesrpskom saboru vidio udar na Dejton i BiH.

Tako je iz američke Ambasade saopšteno da zaključci Deklaracije "ne predstavljaju odbranu Dejtonskog sporazuma kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i institucije BiH".

SAD i zapadnoevropske zemlje godinama odobravaju reviziju Dejtona, otimajući nadležnosti Republike Srpske preko OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu, zato je licemjerno optuživati Srpsku i Srbiju za rušenje tog sporazuma, odgovara predsjednik Srpske.  Marfiju poručuje da nema pravo da se miješa u unutrašnja pitanja i da je BiH srušena usvajanjem rezolucije o Srebrenici, a ne navodnim antidejtonskim djelovanjem Republike Srpske.

- Marfi je već smijenjen i znamo ime novog ambasadora SAD-a, ali nekim vezama obezbijedio je da ostane još mjesec-dva dana u nadi da će još više napraviti zla srpskom narodu. Odavno se zna da Srbi teže da ojačaju u Republici Srpskoj, šta je tu nenormalno, a to se ne sviđa Marfiju. Pa šta, nama se veoma sviđa. Nama se veoma sviđa da Republika Srpska, pošto nije uspjela u dejtonskoj konstrukciji BiH, afirmipše svoju stabilnost i nezavisnost i da ima pravo na svoj život - kaže Dodik.

Pisci saopštenja američke Ambasade u Sarajevu nisu se potrudili da navedu konkretnu tačku iz Deklaracije, zaključak koji bi potvrdio tezu o navodnom svesrpskom napadu na Dejton i institucije BiH, zato se pozivaju na izjave o razdruživanju, pri tome, naravno, ne ulaze u razloge, a oni leže u bespravnoj i na silu usvojenoj Rezoluciji o Srebrenici u UN. Dodik odgovara Marfiju da je on taj koji ruši Dejton.

- Vjerovatno će kada ode u SAD krivično odgovarati za ono što je uradio. Mi smo pripremili obimnu dokumentaciju koju ćemo proslijediti njihovim državnim organima, jer je on ovdje činio kriminal - tvrdi Dodik.

SAD su tvorci Dejtonskog sporazuma, time i Ustava BiH. Kada srušite osnovni dejtonski princip - dogovor tri konstitutvna naroda i dva entiteta, kao na primjeru rezolucije, srušili ste i BiH.

U Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru nema ni slova nema o navodnom razdruživanju o kojem govori Marfi, ističu zvaničnici Srbije.

Vučić podsjeća da su Dejtonskim mirnim sporazumom regulisane nadležnosti zajedničkih institucija na nivou BiH i entiteta.

- Moje prvo pitanje za njih je kako, gdje i od kada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Kao što se vidi, nigdje se ne pominju ni javna imovina, ni javna svojina - kaže Vučić.

Iz saopštenja američke Ambasade iščitiva se nepoštovanje srpskog naroda, jer kako drugačije tumačiti floskule o "perspektivnoj budućnosti građana Republike Srpske u evroatlanskim integracijama", a Marfi jako dobro zna da stanovnici Republike Srpske i njeno rukovodstvo jesu za evropski put, ali ne žele u NATO koji je ubijao Srbe `90-ih godina.