latinica  ћирилица
11/06/2024 |  19:41 ⇒ 22:36 | Autor: RTRS

Dron izuzetno opasna "igračka" u rukama neobučene osobe (VIDEO)

Vlasnik drona koji je prije dva dana u Zalužanima kod Banjaluke udario u helikopter MUP-a Republike Srpske biće krivično gonjen. Iz MUP-a navode da je, na sreću, izbjegnuta tragedija, ali i upozoravaju da je upotreba drona bez saglasnosti policije zabranjena.
Dron (foto: EPA-EFE/CRISTOBAL GARCIA - ilustracija) -
Dron (foto: EPA-EFE/CRISTOBAL GARCIA - ilustracija)

Dron je izuzetno opasna igračka kada se zadesi u rukama neobučene osobe, pojašnjava dugogodišnji vlasnik ove bespilotne letjelice Vladimir Milaković. Neadekvatno rukovanje, nepoznavanje propisa, kao i laka dostupnost, uzročnici su rizičnih situacija. I profesionalcima se desi da izgube kontrolu nad letjelicom.

- Zona zabranjenog leta se nalazi u blizini važnih institucija, aerodroma i slično. Samo pokretanje kraj, recimo, aerodroma ili u blizini je nemoguće, jer vam jednostavno ne dozvoljava da poletite. Problemi nastaju jer danas možete da kupite dron od 50 KM i ti dronovi nemaju dži-pi-es satelite - pojašnjava Milaković.

Tragedija je na sreću izbjegnuta prije dva dana kada je u kompleksu Centra za obuku MUP-a dron udario u helikopter Specijalne antiterorističke jedinice pri slijetanju na pistu.

Direktor BHDCA Zorislav Ivanović kaže da je u pitanju ozbiljan incident koji je mogao da dovede do ugrožavanja bezbjednosti letenja.

- Srećom, došlo je do kontakta sa glavnim rotorom u vrlo maloj mjeri i malog oštećenja. Međutim, u takvoj situaciji sa letjelicom kakav je dron, vezano za kategorizaciju, moglo je doći do ozbiljnog događaja da je došlo do udara drona u repni rotor helikoptera - navodi Ivanović.

Prema Pravilniku o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima u nekomercijalnom letenju, nije dozvoljeno letenje unutar zone letilišta. Ovim nesmotrenim djelovanjem pojedinca, posljedice su mogle biti mnogo teže, navode iz MUP-a.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na vlasnike bespilotnih letjelica (dronova) na puno i dosljedno poštovanje pravila korištenja dronova, te posebno upozoravaju na zabranu korištenja dronova u blizini djelovanja avio i protivpožarnih snaga, kako se ne bi ugrozila bezbjednost letačkih posada i životi drugih ljudi - navode iz MUP-a.

Policija je utvrdila identitet lica koje je nesavjesnim ponašanjem oštetilo helikopter MUP-a o protiv njega biće podnesen izvještaj zbog krivičnog djela oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari.