latinica  ћирилица
11/06/2024 |  19:42 | Autor: SRNA

Graorac: Značaj rada Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac izjavila je da je za očekivati da i druge zemlje uvide značaj rada Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, čiji izvještaj najeminentnijih stručnjaka govori o totalno drugom kontekstu dešavanja na tom području.
Isidora Graorac - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Isidora GraoracFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Stradao je tu određeni broj vojnika i to treba tačno utvrditi. Samo je Nezavisna komisija ovom poslu pristupila profesionalno i nezavisno od bilo koga, vodeći se činjenicama i provjerljivim dokazima - rekla je Graorčeva Srni, komentarišući saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Rusije da je broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici falsifikovan i nedokaziv, kao i da izvještaj Nezavisne međunarodne komisije predstavlja nov, nepristrasan pogled na tragične događaje za vrijeme sukoba u BiH.

Ona je rekla i da je oduvijek stav Srba i porodica poginulih i nestalih bio da je nemoguće da se u Potočarima nigdje ne vidi da je tada neko bio pripadnik jedinice Armije BiH, a bilo ih je i to znaju svi.

Graorčeva je podsjetila da su na to upozoravale i porodice nestalih i poginulih od prvog dana formiranja Instituta za nestala lica BiH, čiji je zadatak bio da u prvoj godini postojanja izradi centralnu evidenciju nestalih.

- Ono što smo tražili tada razriješilo bi mnoge nedoumice i tačno bi se znalo ko je sve tamo tada stradao. A tražili smo da se zna status stradalih, ko je bio civil ko vojnik, jer su mnogi vojnici stradali, tražili smo i da se zna pod kojim okolnostima i da se nikako ne navode formacije muškarci i dječaci. Tek tako bi se znalo i uvidjelo šta se desilo u i oko Srebrenice jula 1995. godine - navela je Graorčeva.

Ona je dodala da će na osnovu izvješataja Nezavisne komisije mnogi shvatiti i prihvatiti podatke i informacije koje su tu navedene, a koje govore o totalno drugom kontekstu dešavanja na srebreničkom području.

Ona je istakla da iza tog izvještaja stoji i Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši organ Srpske.

- Za očekivati je da i ostale zemlje uvide značaj rada ove komisije i prihvate njen stav i rezultate - ocijenila je Graorčeva.