latinica  ћирилица
11/06/2024 |  20:02 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Rast penzija plan Vlade; Olakšice u podnošenju zahtjeva (VIDEO)

Plan Vlade Republike Srpske je da posredstvom Fonda PIO, penzije svake godine budu povećavane, a životni standard penzionera poboljšan, poručeno je iz Teslića sa Kongresa fondova penzijsko-invalidskog osiguranja iz regiona.
Kongres Fondova u Tesliću - Foto: RTRS
Kongres Fondova u TeslićuFoto: RTRS

Fond PIO omogućiće svim korisnica olakšice u podnošenju zahtjeva za ostvarivanje prava. Uskoro bi trebalo da imaju i elektronsku razmjenu podataka sa fondovima u Austriji i Njemačkoj.

Fond PIO Srpske prvi sporazum o elektronskoj razmjeni podataka potpisao je 2012. godine sa Makedonijom. Od tada potvrdu o životu penzioneri više ne šalju poštom. Јoš jedna takva pojednostavljena procedura za desetine hiljada penzionera od oktobra biće uspostavljena i sa Austrijom.

- Želimo je da unaprijedimo dalju elektronsku razmjenu podataka.Izuzetna je saradnja sa Republikom Srpskom i posljednjih godina se do te mjere razvila da smo prezadovoljni što smo našli zajednički format saradnje - kaže Inhen Figela, direktor Austrijskog penzijskog osiguranja.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić rekao je da će inicirati da se sva neophodna dokumentacija koja je potrebna za ostvarivanje prava na penziju ubuduće elektronski razmjenjuje.

- Želimo da svi zajedno, našim korisnicima usluga pružimo pravovremenu kvalitetnu uslugu i da oni na svoje radno stečeno pravo, u ovom slučaju to je penzija, čekaju što kraće, odnosno da od momenta prekidanja radnog odnosa usljed ispunjavanja uslova za ostvarivanja prava na penziju do konačnog dobijanja rješenja i uvođenja u penzijski sistem i isplatu protekne u što kraćem periodu - rekao je Milić.

Primjer zemalja u okruženju koje imaju već ustaljenu praksu elektronske razmjene podataka su Srbija i Crna Gora.

Direktor Fonda PIO Crne Gore Ranko Aligrudić kaže da to pospješuje materjalni položaj penzionera, olakšava posao Fonda i štedi vrijeme.

Direktor Fonda PIO Srbije Relja Ognjenović takođe ističe da elektronska razmjena donosi dobrobit i za korisnike i za fondove.

Srbija, Crna Gora i Republika Srpska u proteklih godinu dana imale su značajno povećanje najniže penzije. Rast penzija biće nastavljen i ove godine, najavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

- Vlada će svakako nastaviti da povećava penzije, jer smo u ovoj godini imali usklađivanje penzija zua 9,2 odsto, a u posljednjih 10 godina povećanje za 90 odsto - navodi Egić.

Na kongresu je rečeno da je fondovima zemalja regiona neophodna pomoć budžeta, jer ne mogu da prikupe dovoljno doprinosa kako bi u cjelosti isplatile penzije. Republika Srpska, uz sve pritiske, takvih problema nema, kaže Egić, a dokaz su i nedavno isplaćene dvije penzije u maju.