latinica  ћирилица
12/06/2024 |  08:07 ⇒ 08:13 | Autor: sputniknews.com

Svijet na raskrsnici: Rusija rješava zadatke koji su važni za cijelo čovječanstvo

Danas, kada je svijet na raskrsnici, Rusija je jedna od rijetkih zemalja koja predstavlja alternativu ćorsokaku Zapada, izjavila je predsjednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko povodom Dana Rusije.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Danas, kada je svijet ušao u novu fazu ne samo tehnološkog, društveno-ekonomskog, već i civilizacijskog razvoja, zaista se definiše budućnost čovječanstva. Ne preuveličavam. Svijet je na raskrsnici. Ono što se događa u kulturnom, duhovnom životu Zapada ne ostavlja sumnju da on lebdi ka "oslobođenju" čovjeka od svega što ga je činilo i čini upravo čovjekom, odnosno osobom, bićem koje misli, osjeća, stvara, gradi, a ne samo troši - napisala je ona na svom blogu.

Prema njenim riječima, Rusija se najaktivnije i najdosljednije suprotstavlja politici "dehumanizacije", bori se za očuvanje civilizacije u čijoj osnovi su glavne vrijednosti humanosti – blagostanje čovjeka, njegovo pravo na život i sveobuhvatan razvoj, prevlast dobra nad zlim, pravda, uzajamna pomoć, kao i stabilna porodica.

Ono što je Dostojevski okarakterisao kao instinkt univerzalne čovječnosti svojstven ruskom narodu, dodala je ona.

- Kao što vidimo, Rusija po ko zna koji put rješava zadatke važne za čitavu međunarodnu zajednicu i čovječanstvo u cjelini. Smatram da rješava uspješno. Potvrda toga je nova geopolitička stvarnost, činjenica da nismo usamljeni u borbi za pravedan svjetski poredak. Ono što vjerujem da predstoji jeste afirmacija globalne uloge naše zemlje kao jednog od lidera prave svjetske većine - konstatovala je Matvijenkova.

Ona je ocijenila da Rusiji predstoji strateški iskorak, usljed čega će se definitivno učvrstiti među svjetskim liderima u tehnološkom i društvenom napretku.

- Pred nama je novi krug razvoja. Njegove ciljeve i zadatke predsjednik Vladimir Putin je definisao u poruci Federalnoj skupštini, Ukazu o nacionalnim ciljevima razvoja Ruske Federacije za period do 2030. godine i za budućnost do 2036. godine i govoru na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - napisala je predsjednica Savjeta Federacije.

S tim u vezi, navela je da je društvu predstavljena jasna, konkretna, vidljiva slika budućnosti zemlje, koja ispunjava visoke savremene standarde kvaliteta života, potrebe građana Rusije i vrijednosti ruske civilizacije.

Matvijenko je takođe rekla da su novoformirana ruska vlada, regionalne vlasti i biznis počeli da sprovode veliki program koji je definisao predsjednik.

Nacionalni dan Rusije obilježava se 12. juna u sjećanje kada je na taj dan 1990. godine prvi Kongres narodnih poslanika prihvatio Deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije, u kojoj je proglašeno prvenstvo Ustava Rusije i njegovih zakona.