latinica  ћирилица
12/06/2024 |  08:53 ⇒ 13:34 | Autor: RTRS

Ruska NTV o otvaranju Kancelarije Ambasade Rusije: Moskva staje na stranu Srba u najkritičnijim trenucima (VIDEO)

Kancelarija Ambasade Rusije juče je otvorena u Banjaluci, a o tome je izvještavala Ruska televizija NTV.
Otvaranje Kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci (foto: ntv.ru - screenshot) -
Otvaranje Kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci (foto: ntv.ru - screenshot)

Kancelarija je otvorena nekoliko dana nakon sastanka predsjednika Rusije i Srpske Vladimira Putina i Milorada Dodika u Sankt Peterburgu.

Kako se navodi u prilogu troškovi održavanja biće pokriveni iz budžetskih sredstava Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

NTV je objavio da je otvaranje Kancelarije ruske Ambasade u Republici Srpskoj potvrda bliskih veza ruskog i srpskog naroda.

- Tako je bilo i prije nekoliko vijekova, kada je pravoslavne Srbe podržavala Ruska imperija, a tako je i sada, kada Moskva staje na stranu Srba u najkritičnijim trenucima moderne istorije. Za milion Srba koji tamo žive, širenje ruskog diplomatskog prisustva na Balkanu danas je važnije nego ikad - navodi se u prilogu.

Otvaranje Kancelarije u Republici Srpskoj nazivaju potvrdom bliskih veza ruskog i srpskog naroda.

U prilogu se navodi da se na otvaranju obratio Sergej Lavrov putem video linka, pozdravivši na srpskom jeziku.

Prenijeli su i izjavu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji je rekao da su ovo dugo čekali.

- Za nas je veoma važno prisustvo ruskih diplomata. Zahvalan sam predsjedniku Putinu, ministru Lavrovu i svima koji su približili ovaj trenutak - naveo je Dodik.

NTV naziva Republiku Srpsku najzapadnijim regionom pravoslavlja, a uporedo sa ruskim diplomatskim prisustvom, navode da se ovdje duhovno prisustvo širi, tako što se gradi hram u slavu Carskih Stradalaca Romanovih. Htjeli su da je izgrade poslije revolucije, ali tek sada su stvari krenule napred.