latinica  ћирилица
12/06/2024 |  10:52 ⇒ 10:59 | Autor: RTRS

Rodić: Nadležni da kazne počinioca koji je ispisao "Ubi Srbina"

Ministar pravosuđa i uprave u Vladi Livanjskog kantona Aleksandar Rodić pozvao je nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere i radnje na identifikaciji počinilaca i kažnjavanju onih koji su ispisali uvredljive grafite upućene srpskom narodu na dječijem igralištu u Livnu.
Livno, dječije igralište - grafiti - Foto: SRNA
Livno, dječije igralište - grafitiFoto: SRNA

- Pozivam nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere i radnje na identifikaciji počinilaca i kažnjavanju onih koji su ispisali uvredljive grafite - rekao je Rodić za Srnu.

On je osudio svaki oblik govora mržnje, a kako kaže, posebno je poražavajuća činjenica da se ovakvi grafiti nalaze u blizini dječijeg igrališta.

- Imamo i slučajeve oštećenja saobraćajnih znakova u vidu šaranja imena naselja napisanih ćirilicom, crtanja ratnih i fašističkih simbola na njima. Ovakvi slučajevi vandalizma ne doprinose izgradnji tolerancije, suživota i međusobnog poštovanja i uvažavanja na ovim prostorima - rekao je Rodić.

Smatra da svi zajedno trebaju da ulože napor, svako u okviru svojih nadležnosti, kako bi izgradili bolje društvo za buduće generacije.

Na dječijem igralištu u centru Livna ispisani su grafiti "Ubi Srbina" i nacistički simbol kukasti krst.