latinica  ћирилица
12/06/2024 |  11:14 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

Stoltenberg: Alijansa prihvata da Budimpešta ne učestvuje u misiji pomoći Kijevu

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je da mađarska sredstva i osoblje neće biti korišteni za podršku Ukrajini i da je Alijansa prihvatila odluku Mađarske da ne učestvuje u misiji za koordinaciju pomoći Kijevu.
Јens Stoltenberg (foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT) -
Јens Stoltenberg (foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT)

- Premijer /Viktor/ Orban je jasno stavio do znanja da Mađarska neće učestvovati u tim naporima NATO-a i ja prihvatam ovu poziciju - rekao je Stoltenberg u Budimpešti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom.

Stoltenberg je istakao da sprazum o neučestvovanju Mađarske u misiji NATO-a u Ukrajini predviđa da Budimpešta neće blokirati donošenje odluka.

On je naveo da na samitu u Vašingtonu očekuje da će se saveznici dogovoriti o vodećoj ulozi NATO-a u koordinaciji i pružanju bezbjednosne pomoći i obuke za Ukrajinu.

- Takođe, očekujem da će se saveznici dogovoriti o dugoročnom finansijskom obećanju o pružanju vojne podrške - dodao je on.

Orban je izjavio da je Mađarska dobila garancije da je učešće u aktivnostima izvan NATO dobrovoljno i da neće blokirati odluke Alijanse o pružanju podrške Ukrajini.

- Za svaku vojnu akciju, svaku spoljnu operaciju, učešće može biti samo dobrovoljno. Mađarskoj su date potrebne garancije - izjavio je Orban novinarima u Budimpešti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom.