latinica  ћирилица
12/06/2024 |  11:18 ⇒ 14:25 | Autor: RTRS

Kovačević: Pitanje imovine nije u nadležnosti PS BiH, već entiteta; To se nikada neće promijeniti (VIDEO)

Pitanje imovine nije u nadležnosti PS BiH, već entiteta, poručio je danas na konferenciji za novinare delegat Kluba Srba u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević, reagujući na odgovor Ambasade SAD u Sarajevu na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Nikada nećemo pristati da se to promijeni - jasan je Kovačević.

Kovačević je istakao da se u Parlamentarnoj skupštini BiH može govoriti o svim onim temama koje je Ustav odredio da su nadležnosti BiH, navodeći da pitanje imovine nije u ustavnoj nadležnosti BiH.

- U članu 3.1 Ustava su jasno navedene nadležnosti BiH. One se tiču spoljne politike, spoljnotrgovinske politike, carinske politike, monetarne politike, pitanja izbjeglica i azila, međunarodne komunikacije i međuentitetske komunikacije. I to je sve - rekao je Kovačević.

Podsjetio je da je stranka Demokratski front Željka Komšića u parlamentarnu proceduru uputila izmjene Ustava, u kojima se, između ostalog, tražilo da se navede da je BiH titular javne imovine i javnih dobara.

- Prvo što možemo da zaključimo jeste da su i oni sa takvim prijedlogom bili svjesni da tako nešto u Ustavu ne postoji i da je potrebno mijenjati Ustav da bi BiH na bilo koji način mogla da se tretira kao titular imovine - istakao je Kovačević.

Istakao da je ova inicijativa završila tako što je Ustavnopravna komisija Parlamentarne skupštine BiH rekla da takva inicijativa nije u skladu sa Ustavom.

Kovačević smatra i da je ovo bilo priznanje političkih stranaka i Sarajeva da u Ustavu nema bilo šta što može da ukaže da je BiH titular imovine.

Naveo je da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u pitanju upućenom Ambasadi SAD u BiH naglasio da odgovor ne bude Sporazum o sukcesiji, jer ne znači apsolutno ništa, ali i da su iz američkog diplomatskog predstavništva uradili upravo to.

- Pozvali su se na Sporazum o sukcesiji koji je, činjenica je, Parlamentarna skupština 2001. godine ratifikovala. Da li to znači da oni tvrde da su predstavnici Republike Srpske, koji su tada dolazili iz svih stranaka Srpske, na prvom mjestu iz SDS-a i PDP-a, ali su tu bili ljudi iz SNSD-a i današnje vladajuće koalicije, da smo mi u stvari glasali zato da se nama otme naša imovina?! - upitao je Kovačević i dodao da je to u najmanju ruku smiješno.

On je na konferencijia za novinare rekao da se Sporazum u sukcesiji odnosio isključivo na to kako će bivše zemlje SFRЈ međusobno da podijele imovinu koja je pripadala zajedničkoj državi, navodeći da se to nije odnosilo na to kako će koja zemlja u skladu sa svojom ustavnom strukturom da titulira, odnosno da podijeli tu imovinu.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na tvrdnje ambasade SAD u Sarajevu da "zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i institucije BiH" i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

On je naveo da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane nadležnosti centralnih vlasti i entiteta.

Iz Ambasade SAD su naveli da "nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa imovinom u BiH"

Podsjetili na govor pomoćnika državnog sekretara DŽejmsa O'Brajena iz februara ove godine: "Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi."