latinica  ћирилица
12/06/2024 |  11:24 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Penzioneri u Srpskoj očekuju povećenje penzija (VIDEO)

Penzioneri u Republici Srpskoj do kraja godine očekuju vanredno povećanje penzija.
Sjednica Udruženja penzionera Republike Srpske - Foto: RTRS
Sjednica Udruženja penzionera Republike SrpskeFoto: RTRS

Za povećanje penzija opredijeljena je i Vlada Srpske, a iznos za koji će penzije biti povećane zavisiće od punjenja budžeta, objašnjava resorni ministar.

Na četvrtoj redovnoj Sjednici Udruženja penzionera između ostalog usvojen i izvještaj o radu u prethodnoj godini, kao i planovi i programi rada za ovu godinu.

- Povećanje najniže cijene rada sa 700 na 900 maraka, shodno tome povećanje i ostalih plata, povećanje doprinosa i prihoda i mi se nadamo da će se stvoriti mogućnost. Koliko će to biti to je teško reći, jer evo prvo polugodište još traje, ali koliko bude mi ćemo biti zadovoljni - naveo je Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

I Vlada Srpske opredijeljena je za povećenje penzija.

- Vlada je opredijeljena da se povećava standard penzionera, a u tom kontekstu i povećanje penzija. Krajem godine ćemo vidjeti kakvo će biti stanje u budžetu, tada ćemo razgovarati o mogućnostima i ako bude o konkretnom povećanju penzija - rekao je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invaliddke zaštite.

- Prva tri mjeseca u ovoj godini s obzirom da smo imali 9,2 odsto redovno godišnje usklađivanje zahtijevaju nam na mjesečnom nivou više za skoro nekih 15 miliona maraka. 180 miliona u ovoj godini više bez računanja broja korisnika prava - pojasnio je Mladen Milić, direktor Fonda PIO.