latinica  ћирилица
12/06/2024 |  11:29 ⇒ 11:30 | Autor: sputniknews.com

Orban: Mađarska se protivi misiji NATO-a u Ukrajini, ali ne može da je spriječi

Budimpešta se protivi misiji NATO-a u Ukrajini, ali ne može da je spriječi budući da je većina članica Alijanse podržava, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
Viktor Orban (foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT) -
Viktor Orban (foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT)

On je na konferenciji za štampu nakon pregovora u Budimpešti sa generalnim sekretarom NATO-a Јensom Stoltenbergom rekao da ga je izvijestio da Budimpešta ne namjerava da učestvuje u operacijama Alijanse van njenih teritorija, prije svega u Ukrajini.

- Međutim, iako je definisala svoj stav, Mađarska je bila prinuđena da prizna da nema mogućnosti da izmijeni situaciju - objasnio je Orban i dodao da većina zemalja NATO-a ima suprotan stav i "insistira na drugim odlukama".

S tim u vezi, Stoltenberg je saopštio da se sa Orbanom dogovorio da Budimpešta neće učestvovati sa NATO-om u pružanju pomoći Ukrajini, ali neće ni blokirati odluke Alijanse na predstojećem samitu u julu.

- Dogovorili smo se da Mađarska neće blokirati odluke drugih saveznika u vezi sa dugoročnom pomoći Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordinaciji pomoći Kijevu, ali istovremeno neće učestvovati u tome - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj pres-konferenciji.