latinica  ћирилица
12/06/2024 |  11:44 | Autor: SRNA

Do kraja istražiti dešavanja u Srebrenici od 1992. do 1995.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić pozvao je sve institucije Republike Srpske, BiH i međunarodnu javnost da u potpunosti istraže dešavanja u Srebrenici i okolini od aprila 1992. do kraja 1995. godine.
BORS - Foto: RTRS
BORSFoto: RTRS

- Samo otkrivanjem potpune istine o svim dešavanjima oko Srebrenice tokom proteklog rata, te preciznim popisivanjem žrtava iz srpskog i bošnjačkog naroda može se doći do pomirenja i sigurne budućnosti na ovom prostoru - rekao je Ostojić Srni.

Prema njegovim riječima, bilo kakvo iznošenje netačnih činjenica i falsifikata o Srebrenici unosi nemir i nestabilnost među narode na ovim prostorima i sprečava pokušaje suživota i pomirenja u BiH.

Ostojić je ukazao na brojne manipulacije brojem stradalih Bošnjaka u Srebrenici.

- Činjenica je da su kao žrtve Srebrenice navedeni brojni pripadnici takozvane Armije BiH, da je jedan broj lica koja se vode kao srebreničke žrtve stradao prije jula 1995. godine, a da je jedan broj navodnih žrtava i danas živ - istakao je Ostojić.

Ostojić očekuje da će saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Rusije o manipulaciji brojem Bošnjaka stradalih u Srebrenici podstaći međunarodne organizacije koje se bave ovim pitanjima da se zainteresuju za ovu temu.

- Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi činjenice u vezi sa ovim događajima na koje Boračka organizacija Republike Srpske godinama pokušava ukazati široj javnosti - naveo je Ostojić.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici falsifikovan i nedokaziv, kao i da izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine predstavlja nov, nepristrasan pogled na tragične događaje za vrijeme sukoba u BiH.