latinica  ћирилица
12/06/2024 |  12:20 ⇒ 12:22 | Autor: SRNA

Branković: Reakcije na Svesrpski sabor van svakog diplomatskog i političkog pravila

Diplomata i bivši ambasador pri UN Branko Branković izjavio je da je reagovanje Ambasade SAD u Sarajevu na Svesrpski sabor neprimjereno i da ne odgovara dobrim odnosima SAD i BiH, ali ni odnosima SAD i Srbije, posebno ne u vezi sa slovom Dejtonskog sporazuma.
Svesrpski sabor, Beograd - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Svesrpski sabor, BeogradFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Reagovanje Ambasade SAD u Sarajevu je van svakog diplomatskog i političkog pravila jer oni ne mogu da se miješaju u takve stvari - rekao je on.

Branković je ocijenio da je jako važno što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao na tvrdnje Ambasade SAD u Sarajevu da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i institucije BiH, zatraživši da konkretno odgovore kako su došli do tog zaključka.

Komentarišući bezbjednosnu situacija u BiH, Branković je za Tanjug rekao da je ona mirna, iako postoje određene reakcije iz FBiH u odnosu na sve što se dogodilo u Beogradu.

U osvrtu na situaciju na Kosovu i Metohiji Branković je naglasio da iza premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija "stoji trijumvirat SAD, Velike Britanije i Njemačka" koje su, kako kaže, "u očaju što gube pozicije", kako u Ukrajini, tako i na međunarodnom planu.