latinica  ћирилица
12/06/2024 |  12:32 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Kovačević: Konakovićeva protestna nota nema veze sa zajedničkim organima (VIDEO)

Protestna nota koju je Crnoj Gori i Srbiji uputio ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković nema veze sa zajedničkim organima BiH, rekao je danas delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je istakao da je to samo Konakovićeva nota, pojasnivši da prema Ustavu BiH ministar inostranih poslova za upućivanje bilo kakve note mora imati odluku Predsjedništva BiH, koje u ovom slučaju nije bilo.

- Takva odluka ne postoji, zato što za takvu sramnu odluku, koja nema nikakve veze sa zdravim razumom, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvjanović nikada ne bi dala saglasnost - rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Konaković pokušava da glumi velikog lidera i ulazi u raspravu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, postavljajući pitanja u vezi sa imovinom u Srbiji.

- BiH je visoko decentralizovana zemlja koja se pravnički može nazvati asimetrična federacija, sastavljena od jedne republike i od jedne federacije, u kojoj je jasno, na osnovu Ustava, da imovina pripada isključivo Republici Srpskoj i FBiH - naglasio je Kovačević.

Komentarišući izjave Konakovića da su Bošnjaci u Briselu i Vašingtonu "ispričali svoju istinu", Kovačević je naveo da je to vjerovatno jedino tačno što je rekao u posljednjih godinu dana.

- Јedino je tačno da su oni hodali širom svijeta kao predstavnici isključivo bošnjačke politike i da su širom svijeta radili isključivo to - predstavljali svoju istinu. Ali ja moram da ih upoznam sa činjenicom da njihova istina ostaje samo njihova istina - istakao je Kovačević.

On je naglasio da istina i stav BiH može biti isključivo ono što se predstavnici tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka i predstavnici dva entiteta Republike Srpske i FBiH dogovore.

Kovačević je istakao da se ova politička ofanziva Konakovića odnosi na to da bi on samo bježao od priče koja je sve aktuelnija, a koja se tiče toga da ga povezuju sa narko-kartelima.