latinica  ћирилица
12/06/2024 |  13:23 | Autor: SRNA

Dodik: Proameričkoj opoziciji u Srpskoj sada smeta i Vučić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su opozicione stranke u Republici Srpskoj i Srbiji grupe pogubljenih ljudi, nestabilne ličnosti, koje nemaju nikav patriotski osjećaj, te da su odsječeni od realnosti i od svega što je prava vrijednost.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Na pitanje Srne da prokomentariše izjave opozicije u Srpskoj u kojima neosnovano tvrde da je Deklaracijom usvojenom na Svesrpskom saboru u Beogradu, kako kažu, uništen posljednji simbol Srpske - 9. januar, čime obmanjuju narod, te da će navodno organizovati proteste, Dodik je odgovorio da nije žalosno bilo bi komično da proamerička opozicija navodno kreće u proteste zbog 9. januara.

- Evo, mi kažemo da je 9. januar svetinja i naš identitet, kao što je i 15. februar. I šta, zato će oni sad da protestuju?! Narod u Srpskoj dobro zna kakve su namjere opozicije i ne mogu ih obmanuti. I ne samo što se trude da na sve načine naprave štetu u Srpskoj, šurujući sa kojekakvim bjelosvjetskim vucibatinama, misleći da tako mogu da dođu na vlast, sada im smeta i Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić. Tako nešto smo gledali i od opozicije u Srbiji, razne izjave protiv svog naroda. Šaltaju se i preskaču gdje stignu. Evo, ni ja sad ne znam šta hoće opozicija u Srpskoj i koji im je program. Mislim da to nikome više nije jasno. Vjerovatno ni oni ne znaju šta hoće, jedino što se zna jeste da hoće vlast i to je sve, a kako će do nje doći - rušeći Srpsku i prodajući svoj narod raznim ambasadama, to je njima najmanje važno. Njihov cilj je da se dočepaju vlasti po svaku cijenu, pa sada spinuju i izmišljaju kojekakve laži, a siguran sam da nisu ni pročitali Deklaraciju - istakao je Dodik.

On je ocijenio žalosnim njihovo djelovanje, dodavši da bi se od muke neko i nasmijao idiotizmu i nesnađenosti, ali, ipak, mudar čovjek bi rekao da sjede tu gdje jesu, jer ni za to gdje su nisu.

- Odavno oni nisu nikakva opozicija, nego paraziti koji svoje napade na vlast bez ikakvog smisla i cilja dobro naplaćuju i zagađuju sve oko sebe. Ne spasavaju oni nikoga u Srpskoj, nije njima ni do Srpske ni do naroda ni do praznika, već samo čuvaju svoje pozicije američkih poslušnika. I Amerikanci su shvatili da nema hljeba od njih, ni prevarama, ni podvalama ne mogu doći na vlast, pa i da im njihovi nalogodavci i mentori isporuče vlast na tacni oni bi i to uprskali, jer narod ih neće i tu je početak i kraj svake priče - istakao je Dodik.

Naglasio je da narod u Srpskoj zna da opozicija pokušava da plasira laži i diže tenziju poigravajući see sa datumom koji je od velikog značaja za Republiku Srpsku i srpski narod.

- Valjda ja znam šta znači taj datum jer sma učestvovao u njegovom proglašavnju. Laž je da je ukinut 9. januar i to je podvala ovih koji to govore. U Deklaraciji, nakon 15. februara, jasno piše da će Republika Srpska nastaviti da obilježava dan njenog nastanka, a to je 9. januar - naglasio je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjavu Majkla Marfija da planovi i postupci predsjednika Srpske dovode u pitanje, kako kaže, mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost BiH, Dodik je odgovorio da je američki ambasador za Federaciju BiH Majkl Marfi prijetnja za stabilnost cijelog regiona i iako u Republici Srpskoj nema nikakav uticaj, on na sve načine pokušava da napravi štetu Srbima.

- Davno je srušen mit o dobrim namjerama Amerikanaca i sve ovo vrijeme svjedočimo njihovom malignom uticaju koji je srušio dogovor i napredak koji je postignut saradnjom predstavnika konstitutivnih naroda. Međunarodna zajednica, predvođena Amerikom, trebala bi da ima ključnu ulogu u posredovanju i rješavanju spornih pitanja, a mi smo gledali i gledamo sve suprotno tome. Zahvaljujući njihovom intervencionizmu, mi živimo dugotrajnu nestabilonst na prostoru BiH - istakao je Dodik.

On je ukazao da je Republika Srpska jedina stabilna i funkcionalna cjelina koja ima pravo da ide svojim putem.

Predsjednik Republike je konstatovao da planovi, kriminalne i opasne aktivnosti Marfija ugrožavaju mirnu i stabilnu budućnost BiH, a ne izjave srpskih zvaničnika, navodeći da je u BiH postojao dogovor, dobijeno je zeleno svjetlo od EU, a onda su se umiješali Amerikanci, Nijemci i Britanci i isporučili bosanskim muslimanima propalu rezoluciju obećavajući im tako punu dominaciju.

- I sada, kada se to nije desilo i kada je propala rezolucija, ostalo im je ponovo s nama da razgovaraju. Oni se samo i bave nama, njima smeta i Republika Srpska i srpski narod, jer smo prepreka kršenju Dejtonskog sporazuma, koji oni iz dana u dan urušavaju a samim tim urušavaju samo BiH - istakao je Dodik.

DRŽAVNA ZAЈEDNICA BiH NIЈE SUVERENA, NEGO OKUPIRANA

Na pitanje da prokomentariše ocjene iz američke Ambasade u Sarajevu da zaključci Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru predstavljaju udar na Dejtonski mirovni sporazum i suverenitet BiH, Dodik je odgovorio da suverenost o kojoj Marfi govori znači da BiH ima pravo da samostalno odlučuje o svojim unutrašnjim pitanjima, bez spoljnog uticaja, što ovdje nije slučaj.

- Prvi on krši suvrenitet BiH. Јer državna zajednica, u kojoj neki ambasador glumi glavnog komandanta koji predvodi grupu bošnjačkih političara uvijek spremnih da po njegovoj komandi napadnu Srbe i Republiku Srpsku, nije suverena i nije nezavisna, nego je okupirana - ukazao je Dodik.

On je naglasio da su bošnjački politički predstavnici pristali na to da se ništa ne pitaju i da se povinuju strancima, slijepo slušajući njihovu suludu politiku, a poznato je da su to radili kroz istoriju, što je i sam Elmedin Konaković priznao u izjavi "veži konja gdje ti aga kaže".

- Republika Srpska na tako nešto ne pristaje i nikada neće pristati. Na Svesrpskom saboru, 8. juna, definisali smo naše ciljeve i Deklaracija koju smo tada usvojili izraz je našeg jedinstva i zajedničke budućnosti Srpske i Srbije koja je prirodna i kao takva jedina moguća. Mi smo jedan narod, gdje god živjeli. Živimo Srpsku i živimo Srbiju. BiH je neugodnost koju trpimo, neželjeno stanje koje nas opterećuje da se još više razvijamo, ali ne i da jačamo, jer Srpska je svaki dan sve jača. Јačaju je oni koji je najviše napadaju, ujedinjujuju nas oni koji nas etiketiraju. Nećemo nasjedati na provokacije koje dolaze od Marfija i onih koji žele da Srbe izazovu i predstave kao krivce za ono što su sami izazvali svojim stalnim nametanjima - poručio je Dodik.

On je konstatovao da ono što je silom sastavljeno ne može opstati, te da je BiH očigledan dokaz. "Mi dosljedno poštujemo slovo Dejtonskog sporazuma i međunarodno pravo i to su principi utkani i u Deklaraciju koja je dodatno ojačala veze i saradnju Srbije i Srpske. Čuvamo svoju autonomiju i samostalnost u BiH, ali i unutar Srbije. Srpska i Srbija su jedno i uvijek će biti, koliko god to smetalo osvjedočenom mrzitelju svega srpskog ambasadoru Marfiju", naglasio je Dodik.

BiH ЈE OBIČNA RUPA I NIŠTA VIŠE, INSTITUCIЈE SROZANE NA KAFANSKI NIVO

Upitan da prokomentariše izjavu Konakovića da BiH nije ruska rupa, već pretendent na EU, te da će detaljno informisati ministre inostranih poslova zemalja iz EU o stanju u BiH i porukama sa Svesrpskog sabora, predsjednik Srpske je rekao da je zahvaljujući Konakoviću, koji stavove veže tamo gdje aga kaže, BiH obična rupa i ništa više.

- Institucije su srozali na kafanski nivo. Nepotrebno je da se on javlja, jer je to Marfi već obavio za njega - naglasio je Dodik.

Što se tiče BiH, rekao je Dodik, Konaković ne može nikoga obavijestiti kakvo je ovdje stanje, jer sve što on govori je njegov lični stav, te da su njegova jednostrana istupanja doprinijela tome da situacija u BiH bude nikad gora.

- Najbolje što Konaković može da uradi jeste da se uopšte ne javlja - poručio je Dodik.

Što se tiče njegove izjave da BiH nema budžet, Dodik je rekao da ga nema zbog blokada bošnjačkog faktora i to treba cijela javnost da zna.

- Niko nije glup ni lud da ne vidi šta se dešava. Nećemo dopustiti da Amerikanci diktiraju kako će se i šta će se raditi ovdje. Trojka je odlučila da je njima potrebnija podrška Amerikanaca, nego što je građanima potrebna EU. To je bio njihov izbor i to će građani Federacije ocjenjivati na izborima. Neki su se povukli pod prijetnjama procesa i to je razlog što Trojka uporno izbjegava da ispuni dogovor na koji je sama pristala. Nismo spremni da čekamo da se svako malo predomisle dok ne dobiju signal od mentora šta može, a šta ne može. Dok se oni smisle da li hoće da žive sa Srbima ili ne, a vidjeli smo da neće, Srpska ide svojim putem. Razvoj, investicije, očuvanje našeg identiteta, saradnja sa našim prijateljima, to je naš put. Idemo s onima koji hoće da rade sa nama - naglasio je predsjednik Srpske.

NIKAD NEĆEMO PRISTATI DA NAM STRANCI UREĐUЈU ŽIVOT, NI DA ŽIVIMO SA PROMOTERIMA MUSLIMANSKE BiH

Na pitanje da prokomentariše to što bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović učestvuje na Međunarodnoj konferenciji za obnovu Ukrajine u Berlinu, na poziv kancelara Savezne Republike Njemačke Olafa Šolca, Dodik je odgovorio da su Bećirovićeve turneje po Njemačkoj u svojstvu Bošnjaka koji nikoga ne predstavlja.

- Uspio je da spletkarenjem s Nijemcima dođe do stavljanja na dnevni red pitanja rezolucije i tako podijeli u potpunosti BiH. On je rasturač svega što je zajedničko na ovom prostoru. Patološki lažov koji svoje frustracije liječi smišljajući prevare, laži i nove načine kako da napravi štetu Srbima. Osvjedočeni srbomrzac i promoter muslimanske BiH. Sve što taj čovjek izusti je laž i prevara. Zlo ne miruje, pa tako i on traži gdje može više svog otrova protiv Srba i Republike Srpske da sipa i širi mržnju. S takvima kao što je on, Srbi neće da žive - poručio je Dodik.

On je ukazao da su politički predstavnici Republike Srpske za dejtonsku BiH, državnu zajednicu sastavljenu od dva entiteta i tri konstituvna naroda, dijalog i dogovor domaćih političara bez stranog intervencionizma, da se ide putem razvoja i napretka, stvaranja boljeg standarda, ali nisu naišli na sagovornike i zato danas BiH i jeste takva kakva jeste.

- Nikada nećemo pristati da nam stranci uređuju zemlju u kojoj živimo i zato je Svesrpski sabor, kao i svi raniji sabori srpskog narod kroz istoriju, od velikog značaja, a sama Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda predstavlja odraz jedinstva i pažljivo birane stavove koji ostaju trajno zapisani - zaključio je Dodik.