latinica  ћирилица
12/06/2024 |  13:38 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Košarac: Reagovanje na Svesrpski sabor - manifestacija američkog malignog uticaja

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da saopštenje američke Ambasade u Sarajevu o Svesrpskom saboru predstavlja manifestaciju njihovog malignog uticaja i svrstavanja samo na stranu bošnjačke politike.
Staša Košarac -
Staša Košarac

- To je sinhronizovani odnos američke administracije i bošnjačke politike u BiH - ocijenio je Košarac.

On je istakao da je očigledno da nisu pročitali Deklaraciju sa Svesrpskog sabora, koja se zasniva na Dejtonskom sporazumu i ne predstavlja nikakvo antidejtonsko djelovanje.

- Očigledno je da imaju potrebu da kontaminiraju određene odnose unutar BiH kako bi mogli da budu vidljivi u svim politikama. Naša politika je potpuno jasna i naše opredjeljenje je da definišemo naše nacionalno kretanje - rekao je Košarac novinarima na Јahorini.

Ukazao je da Bošnjaci moraju izaći iz umišljene uloge da su vlasnici političkih procesa u BiH, jer to nisu, te naglasio da se procesi u BiH mogu vodititi samo kada se usaglase zajedno sa Srbima, Hrvatima i dva entiteta.

Košarac je naglasio da politike Srpske moraju biti vidljive u 21. vijeku i da je odgovornost političkog rukovodstva takva da treba jasno istaći patriotsku politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića koja je rezultat potreba srpskog naroda da definiše nacionalnu politiku.

- Dobro se sjećamo situacije kada su Bošnjaci pokušali da organizuju Svebošnjački sabor u Sarajevu. Mi nismo bili histerični i ne umanjujemo potrebu da se oni sastaju i dogovaraju, ali nemate gospodo pravo da umanjujete kapacitete srpskog naroda i saradnju Srpske i Srbije - poručio je Košarac.

On je upitao odakle to pravo, s obzirom da se vidjelo kako međunarodni sponzori utiču kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

- Međunarodni tutori i sponzori takvih politika, poput /američkog ambasadora Majkla/ Marfija i ostalih su pročitana priča. Otićiće Marfi, a šta ćemo onda? S kim Bošnjaci misle razvijati političko partnerstvo? Vidimo histeriju u političkom Sarajevu nakon usvojene Deklaracije na Sverspkom saboru. Zbog čega? Neće Bošnjaci kreireti nacionalnu i patriotske politike srpskog naroda - rekao je Košarac.

On je istakao da su Bošnjaci umislili da su vlasnici političkih procesa u BiH na osnovu ekskluzivnog prava koje su im dali Kristijan Šmit, Marfi i neki drugi, ocijenivši da će to biti politika prošlosti.

- Јedina politika će biti politika dijaloga. Ako nećete politiku dijaloga, znate šta slijedi. Ako neće da poštujete stavove institucija Republike Srpske i srpskog naroda, mislim da ste dovoljno pametni da znate šta može da uslijedi - rekao je Košarac.

Ponovio da je oličenje politike Sjedinjenih Država u BiH ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković, koji, kako kaže, ne krije da želi da bude njen eksponent.

"Svjedoci smo činjenice da su stranci svaki dogovor domaćih političara pokvarili i u tome su šampioni, prije svega, Marfi i Šmit koji su našli izvođače u domaćim političarima da budu promoteri njihovih politika, a ne dogovora", rekao je Košarac.

Dodao je da se Konaković obrušio na srpski narod samo zbog toga što je na dostojanstven i civilizovan način na Svesrpskom saboru definisao politike ne vrijeđajući druge.

- Naše politike nisu usmjerene protiv drugih. One su izraz naše potrebe da budemo okupljeni oko naših nacionalnih tema, definišemo naše političko kretanje i pozovemo na dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma - rekao je Košarac.

On je dodao da je histerija u Sarajevu definisana mentalnim i političkim predrasudama, te htjenjem stranaca, prije svega SAD, da stalno dižu temperaturu i modifikuju politike kako bi uspjeli da od Bošnjaka proizvedu one koji će voditi procese, a to nije moguće.